Postili i molili tri dana da vide što Gospodin želi

Autor: Marija Francki

Pripisuje mu se zasluga obrane ambrozijanskog obreda pred Karlom Velikim i papom Adrijanom I. Htjeli su ga ukinuti u ime jedinstva kršćanskoga svijeta, pa bi se rimska liturgija koristila kao obvezna za čitavu Crkvu.

Nakon obrane, koju je iznio sv. Eugen, odlučeno je kako će se na veliki oltar bazilike svetoga Petra u Vatikanu položiti jedna ambrozijanska i jedna rimska liturgijska knjiga, pomno zaključati bazilika, postiti i moliti tri dana, a potom, kao obveznu liturgijsku knjigu za čitavu Crkvu odabrati ona koja se nađe otvorena. Kada su nakon tri dana ušli u baziliku obje su knjige pronađene zatvorene, ali su se na opće divljenje odjednom obje otvorile. Postalo je jasno kako Gospodin želi da oba obreda ostanu. Dok je Eugen prolazio kroz Milano, pri povratku u svoje sjedište, na zamolbu tamošnjeg klera i gradskih starješina neko se vrijeme zadržao u tom gradu. U međuvremenu je međutim preminuo. Stanovnici Milana s vremenom su ga zaboravili, ali je sjećanje na njega obnovljeno zahvaljujući čudu koje se dogodilo na zagovor ovog sveca, jedna bolesna žena je ozdravila i potom se svim snagama zauzela da se njegovo tijelo sa zapuštenog počivališta prenese u obližnju crkvu svetoga Eustorgija.

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.