Pogubljeni u Španjolskoj jer su postali kršćani

Autor: Marija Stipić

Dok su u zatvoru pohađali pozatvarane mučenike Ivana, Eulogija, Floru i Mariju, i u njima se sve više budila čežnja za mučeništvom.

Aurelije se rodio u Cordobi u Španjolskoj od oca muslimana i majke kršćanke. Vrlo je mlad ostao bez roditelja te ga je odgojila rođakinja koja je bila kršćanka. Sa suprugom Natalijom živio je kao kršćanin, ali se, misleći na dvije male kćerkice, bojao javno svjedočiti svoju vjeru. Dok su u zatvoru pohađali pozatvarane mučenike Ivana, Eulogija, Floru i Mariju, i u njima se sve više budila čežnja za mučeništvom. Jedina su im zapreka na tom putu bile upravo kćerke. Bojali su se da poslije njihove smrti ne bi postale muslimanke. Sveti ih je Eulogije savjetovao da djevojčice povjere na brigu obližnjem samostanu i tako su i učinili. Istim idealom mučeništva bio je tada zahvaćen još jedan kršćanski bračni par: Feliks i Lilioza. Toj se skupini pridružio i Juraj, monah iz samostana sv. Sabe u Jeruzalemu koji je, proseći milostinju za svoj samostan, iz sjeverne Afrike prešao u Španjolsku. Aurelije i Natalija te Feliks i Lilioza osuđeni su na smrt jer su pogazili islam, dok je Juraj kao stranac bio oslobođen. Pošto nije želio da mu izbjegne mučenička kruna riječima je napao proroka Muhameda. To ga je stajalo glave te je pogubljen skupa s ostalom četvoricom mučenika. Bilo je to 27. srpnja 852. godine. Kršćani su njihova tijela pohranili kao najčasnije svetačke relikvije.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.