Neprolazna su dobra daleko slađa od prolaznih

Autor: Marija Stipić

Euzebije je bio prvi poznati biskup naših krajeva, mučen je za Aurelijanova progonstva. Polion je pak bio predstojnik lektora (liturgijskih čitača) u Cibalama (Vinkovci) te je na današnji dan 304. godine, na godišnjicu smrti Euzebija, bio spaljen na lomači nakon što je sjajno obranio kršćansku vjeru pred srijemskim upraviteljem Probom.

Nije pokazao ni najmanji znak straha ili uplašenosti pred upraviteljem koji ga je optužio da je i on jedan od onih što djevojkama tjeraju strah u kosti pred brakom i što ih nagovaraju na neku ispraznu čistoću i djevičanstvo. Namjesnik je ostao osupnut hrabrim svjedočenjem vjere i kršćanskih dužnosti svetog Poliona. No vidio je da ne može raspravljati s hrabrim i pametnim mladićem pa je, da se izvuče, cinički odvratio: "Koja li je korist od toga da sa smrću netko izgubi ovo svjetlo i sve tjelesne radosti!?" Polion mu je, pun duha, na to odgovorio: "Vječna je svjetlost daleko uzvišenija i nadmoćnija od ove zemaljske, i neprolazna su dobra daleko slađa od prolaznih. Nije, dakle, pametno ono što je trajno zapostaviti prolaznome i nesigurnome." Namjesnik se poput svih silnika, koji ne poštuju tuđe mišljenje i slobodu, poslužio silom i zaprijetio mu životom, no Polion je odlučno odbio žrtvovati rimskim bogovima te pošao u smrt.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.