Ne može se služiti Bogu i bogatstvu

Autor: Marija Stipić

Dvanaestak godina nakon Isusove smrti, Matej je odlučio zapisati ono što je vidio i čuo o Gospodinovom životu. Tako je nastalo prvo od četiri Evanđelja.

Prije nego se odrekao novca kako bi pošao za Kristom, Matej, odnosno Levi, bio je carinik. Taj je posao među Židovima bio na vrlo lošem glasu – povezivali su ga s krvopijama sirotih u korist uzurpatora – rimskog cara. Rijetko koji carinik je bio pošten i da se nije okoristio svojim položajem. Matej je sjedio na svojoj klupici i naplaćivao cestarinu kad ga je ugledao Isus i rekao mu da pođe za njim i on je poslušao. Ostavio je sve ondje na cesti, novac, dokumente i oduševljeno pošao za Isusom. Tu je svoju gestu želio na neki način obznaniti svima pa je Isusa pozvao u svoju kuću i upriličio veliku gozbu kako bi se oprostio od prijatelja i rodbine. Nakon toga, novac koji je posjedovao diskretno je dao za milostinju, onako kako je naučio od svog Učitelja. Dvanaestak godina nakon Isusove smrti, Matej je odlučio zapisati ono što je vidio i čuo o Gospodinovom životu. Tako je nastalo prvo od četiri Evanđelja. Njegovo je Evanđelje napisano iskreno i jednostavno, pokadkad iz kuta njegova prijašnjeg zanimanja. Matej češće od preostale trojice poziva na Gospodinov nauk o ispravnom služenju novcem: „Ne zgrćite sebi blago na Zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu.“ I još: „Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.“ Ostali ga evanđelisti, kada o njemu govore, nazivaju Levi, dok se on sam radije naziva Matej.

Lajkaj VJERU!

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.