Mladi kršćani, pod cijenu smrti odbili boriti se protiv braće kršćana

Autor: Marija Stipić

Kad su stigli u Agaunum, u Francuskoj, sveti Mauricije, sveti Kandid i ostali mladi kršćani odbili su se boriti protiv braće po Kristu.

Sveti Mauricije slavi se zajedno sa svetim Kandidom, svetim Ezuperijem te ostalim kršćanskim mučenicima koji su bili suborci u tebejskoj legiji. Prema pisanom svjedočenju lyonskog biskupa Euherija, iz 450. godine, tebejska je legija zajedno s ostalim snagama u III. stoljeću prebačena iz Egipta u Galiju, prema zapovijedi cara Maksimijana, koji je želio suzbiti širenje kršćanstva. Kad su stigli u Agaunum, u Francuskoj, sveti Mauricije, sveti Kandid i ostali mladi kršćani odbili su se boriti protiv braće po Kristu. Radi toga su ih divljački izbičevali pred čitavom legijom, a poslje im odrubili glave. U čast tim hrabrim mučenicima koji su radije položili svoje živote negoli digli ruke na braću Agaunum se danas zove Saint-Maurice, a iskapanja provedena 1893. godine na području tog grada otkrila su ostatke ranokršćanske bazilike iz IV. stoljeća, što je siguran znak štovanja ovih mladih mučenika, odmah nakon njihove smrti.

Lajkaj VJERU!

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.