Liječnik, umjetnik i autor trećeg Evanđelja

Autor: Marija Stipić

Luka jedini među evanđelistima nije upoznao Isusa već svoju knjigu temelji na usmenim i pismenim svjedočanstvima očevidaca čiju je vjerodostojnost utvrdio. Najopširnije je od svih evanđelista opisao Isusovo rođenje i djetinjstvo.

Luka je rođen u Siriji, u gradu Antiohiji. Porijeklom poganin, radio je kao liječnik te volio umjetnost i književnost. Oko 50. godine u Troadi je sreo apostola Pavla te 17 godina bio njegov vjeran pratioc i pomagatelj u širenju Evanđelja. Posjećivao ga je i u zatočeništvu. Kada je Pavao osjećao da mu se bliži smrt, piše: 'Luka je jedini sa mnom'. Prema predaji umro je u starosti od 84 godine prirodnom smrću. Danas se njegove relikvije čuvaju u crkvi Svete Justine u Padovi. Napisao je treće evanđelje i Djela apostolska. U svojem Evanđelju najjasnije ističe da Bog želi spasenje svih ljudi i što sve čini da bi ga čovjek postigao. Luka jedini među evanđelistima nije upoznao Isusa već svoju knjigu temelji na usmenim i pismenim svjedočanstvima očevidaca čiju je vjerodostojnost utvrdio. Najopširnije je od svih evanđelista opisao Isusovo rođenje i djetinjstvo. Jedino on donosi izvještaj o Marijinu posjetu Elizabeti i Marijinu pjesmu: 'Veliča duša moja Gospodina', te pjesmu anđela pri Isusovu rođenju: 'Slava Bogu na visini'. Također jedini iznosi prispodobe o Božjem milosrđu prema grešnicima. Djela apostolska opisuju život i djelovanje Crkve u njezinim početcima.

Prati VJERU na FB!

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.