Legenda o svetoj Uršuli i 11 tisuća djevica

Autor: Marija Francki

Uršula je bila kršćanska djevica koja je poginula u Kölnu kao mučenica, najvjerojatnije u IV. stoljeću. Prema legendi, bila je prelijepa kćerka britanskog kralja.

Kad ju je engleski kraljević zaprosio ona je pristala uz uvjet da joj prije vjenčanja dopusti hodočašće u Rim, a za to vrijeme da se zaručnik pouči u kršćanskoj vjeri. Prema dogovoru Uršula je zajedno s 11 djevica krenula na hodočašće. U Kölnu su ih presreli Huni i sve pogubili. Od tada je Uršula uz sv. Tri kralja zaštitnica grada Kölna a vjernici je zazivaju u vrijeme ratova i da bi isprosili sretnu smrt. Smatraju je i zaštitnicom dobrog braka, učiteljica i trgovaca platnom a zazivaju je i oni koji zadobiju opekotine. U 16. je stoljeću sv. Anđela Merici svoj novoutemeljeni red stavila pod zaštitu sv. Uršule pa su ove redovnice poznate pod imenom uršulinke a red se i danas zove Red svete Uršule. Najnovija iskapanja u crkvi Sv. Uršule u Kölnu pokazala su da je već u rimsko doba nad tri kršćanska groba bila podignuta crkva. Položaj crkve na rimskom groblju pridonio je stvaranju legende o 11.000 djevica, koje su skupa s Uršulom poginule, jer je prilikom kopanja jame za temelje nove veće crkve pronađeno mnoštvo kostiju.

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.