Jedan od najslavnijih učenika svetog Antuna pustinjaka

Autor: Marija Stipić

U novije ga se vrijeme povezuje s istraživanjima o povijesti bogoslužja. Koncem prošlog stoljeća, na gori Athosu pronađen je dokument važan za proučavanje egipatske liturgije u IV. stoljeću. Sumnja se da izvornik tog dokumenta potječe upravo od njega.

Živio je u IV. stoljeću. Imenovan je za biskupa u Thmuisu te je tu ulogu obnašao 16 godina, od 340. do 356. godine. Jedan je od najslavnijih učenika svetog Antuna, pustinjaka. Skupa sa sv. Atanazijem bio je veliki pobornik Nicejskog vjerovanja i samim time borac za istinu o Kristovu božanstvu. Povjesničar Sozomen izvješćuje o tome kako je Serapion bio među slavnim ličnostima njegova vremena te je na čelu delegacije od pet egipatskih biskupa pošao caru Konstansu II. u Carigrad kako bi stao u obranu sv. Atanazija koji je nepravedno proganjan. U novije ga se vrijeme povezuje s istraživanjima o povijesti bogoslužja. Koncem prošlog stoljeća, na gori Athosu pronađen je dokument važan za proučavanje egipatske liturgije u IV. stoljeću. Sumnja se da izvornik tog dokumenta potječe upravo od njega.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.