Isusov suvremenik i rođak

Autor: Marija Stipić

107. godine biva podložen dugom mučenju i zatim raspet pobudivši divljenje svih gledatelja tog stravičnog čina pa i samog konzularnog legata Tiberija Klaudija Attika. Umro je u 109. godini života nakon 43 godine služenja kao svećenik i biskup u rano-kršćanskoj Crkvi.

Smatra se da je bio sin Kleofe, jednog od dvojice učenika kojima se Isus ukazao na putu u Emaus. Nakon mučeničke smrti prvog jeruzalemskom biskupa, sv. Jakova Mlađeg, 62. godine, preostali učenici izabrali su za njegovog nasljednika svetog Šimuna. Bio je Isusov suvremenik, pa čak i rođak. Gospodin, prorekavši razorenje Jeruzalema, opomenuo je svoje učenike da tada bježe iz grada. Šimun je znao za to te je pošao u Pellu gdje mu se na neko vrijeme zameo trag. Za vrijeme vladanja cara Trajana biva optužen od strane Židova i pogana da je kršćanin i k tome Davidov potomak. 107. godine biva podložen dugom mučenju i zatim raspet pobudivši divljenje svih gledatelja tog stravičnog čina pa i samog konzularnog legata Tiberija Klaudija Attika. Umro je u 109. godini života nakon 43 godine služenja kao svećenik i biskup u rano-kršćanskoj Crkvi.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.