Dan zatvorenika, logoraša i osoba nepravedno lišenih slobode

Autor: Marija Stipić

Bl. Gospa, Otkupiteljica robova, svojim je zagovorom i zaštitom pratila redovnike mercedarijevce koji su pod njezinim okriljem i uz najveće žrtve spasili iz ropstva više od 70.000 ljudi.

Prema tradiciji, koja se sačuvala u redu mercedarijevaca, Blažena Djevica Marija, Majka čovječanstva, ganuta samilošću prema porobljenima, ukazala se 2. kolovoza 1218. svetom Petru Nolascu te mu naredila da osnuje novi red koji će se u potpunosti posvetiti plemenitom djelu otkupljivanja robova. Svetac je poslušao Gospin glas. Zapaljen svetim žarom, dao se na posao s jednim jedinim idealom u srcu: dati i svoj život za spas braće koja su upala u okrutno ropstvo. U ostvarenju tog ideala pomagao mu je Jakov I., aragonski kralj, a savjetovao ga je i potpomagao dominikanac sv. Rajmund de Peñafort. I tako je sv. Petar Nolasco osnovao novi red Majke Božje de Mercede za otkup robova. Redovnici se tog Gospinog reda obvezuju posebnim zavjetom da će dati i život za zarobljenu braću. Red je odobrio papa Grgur IX. 1235. godine. Bl. Gospa, Otkupiteljica robova, svojim je zagovorom i zaštitom pratila redovnike mercedarijevce koji su pod njezinim okriljem i uz najveće žrtve spasili iz ropstva više od 70.000 ljudi. Red postoji i danas te ima oko 1.500 redovnika. Blagdan Majke Božje, Otkupiteljice robova, uveli su redovnici mercedijevci 1615. godine, papa Inocent XI. proširio ga je na cijelu Španjolsku, a Inocent XII., 1696. na cijelu Crkvu.

Prati VJERU na Fb!

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.