Čudesno divna djevojka i muž pravedan

Autor: Marija Stipić

Sveto nam pismo ne govori puno o tim svetim zaručnicima kao niti o njihovim zarukama no pretpostavlja se da je svečanost bila jednostavna, vesela, dostojanstvena i nadasve pobožna jer su se zaručivale dvije najsvetije ljudske osobe.

U izraelskom narodu mladić i djevojka nisu odmah stupali u brak, nego bi se najprije zaručili. Te su zaruke trajale godinu dana, do uvođenja zaručnice u zaručnikov dom. No, iako su živjeli odvojeno, prema židovskom zakonu zaručena se djevojka smatrala ženom svoga zaručnika, a u slučaju nevjere i preljubnicom. Ako je istina da su oči i lice odraz duše, a Marijina je bila najčišća, onda se ona razvijala u čarobno divnu djevojku, kakvu je sam Bog poželio imati za majku. Josip pak bješe, kako za njega piše u Matejevom evanđelju, muž pravedan, što je izraz koji u sebi sadržava sve starozavjetne vrline. Sveto nam pismo ne govori puno o tim svetim zaručnicima kao niti o njihovim zarukama no pretpostavlja se da je svečanost bila jednostavna, vesela, dostojanstvena i nadasve pobožna jer su se zaručivale dvije najsvetije ljudske osobe. Dobro je da ih kršćanski zaručnici i bračni drugovi neprestano imaju pred očima, kao uzore u zarukama, životu, zajedničkom hodu ka Bogu, uzajamnom poštivanju i upotpunjavanju jer njihove svete zaruke podsjećaju na tolike vrednote koje se danas gube.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.