Novinar

I KOMUNISTI SE SLOŽILI Evo kako je u državi El Salvador (Spasitelj) iskorijenjen abortus!

Autor: Z. K.

Potpuno je protuzakonito da majka abortira dijete u El Salvadoru, najmanjoj državi u Srednjoj Americi. No, nevjerojatna priča o tome kako je zemlja, čije ime znači “Spasitelj”, uspjela Ustavom zaštititi svoju nerođenu djecu od začeća – ostala je praktički nepoznata! Nakon što je pročitate biti će vam jasnije zašto su se toliko 'duhovi' u Hrvatskoj uzbunili oko obične molitve!

U Torontu u sklopu nacionalne kampanje Koalicija za život, sudionici su mogli iz prve ruke čuti kako je tekla ova uistinu duhovna borba. “Bilo je to čudo“, rekla je Julia Cardenal, predsjednica Si a la Vida (Da za Život) iz San Salvadora. Cardenal je podsjetila prisutne kako nerazvijene zemlje poput El Salvadora ovise o međunarodnoj pomoći kako bi razvijali zemlju. No, takva potpora obično dolazi s određenim uvjetima koji uvijek uključuju u svojim programima “reproduktivna prava”. Jedan član Vlade, nakon povratka sa sastanka međunarodne pomoći u Europi joj je rekao: “Svi ti ljudi tamo samo žele pričati o abortusu. A kada idete na međunarodne konferencije Ujedinjenih naroda, nevjerojatno je kako u svaki ugovor žele (ubaciti) abortus“, rekla je Julia.

Godine 1998., pro-life kampanja u El Salvadoru rezultirala je uklanjanjem iz Kaznenog zakona iznimki koje su dopuštale abortus, uključujući i one koje se odnose na spas majčinog života, slučajeve silovanja i ozbiljnih prirođenih poremećaja. Abortus je postao protuzakonit, ali je pobjeda još uvijek bila upitna. Pro–life predstavnici bojali su se da će skupine, koje dijele inozemnu pomoć, olako uvjeriti zemlju u potpisivanje ugovora koji će nadjačati kazneni zakon i vratiti abortus. Znali su da je jedini način da se zajamči zaštita nerođenih, ustavni amandman koji neće moći nadjačati niti jedan međunarodni ugovor. Zato su Cardenal i njezina skupina započeli nacionalnu kampanju za ustavni amandman koji će “braniti pravo na život od začeća.”

Prošli su prvu prepreku, kada je oko pola zastupnika glasalo za amandman, no da bi ustavna promjena bila zajamčena, trebalo ju je ratificirati s dvotrećinskom većinom u nacionalnom parlamentu. Ali onda su došli izbori i značajan broj pro-life zastupnika je izgubio svoja mjesta na koja su došli socijalisti, pa se mislilo da je amandman sigurno osuđen na propast.

“Mislili smo da će biti nemoguće dobiti, ali smo rekli da moramo pokušati. Moramo se potruditi“, rekla je Cardenal. Pro-liferi su odmah pojačali sve svoje napore, pozivajući na nacionalnu molitvenu kampanju. Duhovna bitka dostigla je svoj vrhunac tijekom posljednja tri dana zakonodavnog razdoblja za tu godinu. “Sjedili smo tri dana unutar i izvan parlamenta moleći krunicu. Prišli bi zastupnicima sa svetom vodom na našim rukama pa bi ih tapšali po leđima ili bi im pružili ruku rekavši: Bog, kako ste?”

Ono što je uslijedilo svakoga je šokiralo

“Kada je došlo vrijeme za glasovanje, prvo je govorio zastupnik socijalista – žena koja je rekla: “Ja ću dati svoj glas, kao žena i kao liječnik, za ustavni amandman“. “Nakon toga, nije bilo glasova protiv“, rekla je Cardenal. “Nismo mogli vjerovati. Bilo je to čudo.“ Tako  je od 3. veljače 1999., El Salvador počeo “priznavati kao ljudsku osobu svako ljudsko biće od trenutka začeća.“ Unatoč takvoj nedvojbenoj pobjedi, međunarodni lobi koji potiče abortus nastavio je sa svojim pokušajima vraćanja abortusa, iako El Salvador ima relativno nisku stopu smrtnosti majki, rekla je Cardenal. Jedan od načina je svakako širenje laži preko medija. Na primjer, 2006.-e godine New York Times je izbacio jedan takozvani ‘hit članak’ protiv pro-life pokreta u El Salvadoru, objavivši priču o ženi koja je nakon ilegalnog abortusa u 18. tjednu trudnoće osuđena na trideset godina zatvora. Naravno, priča je u potpunosti netočna jer sudski dokumenti dokazuju da je žena zapravo proglašena krivom za čedomorstvo nakon što je zadavila svoje dijete ubrzo nakon rođenja. New York Times je u početku odbio ispraviti priču, ali je kasnije ipak objavio ispravak nakon prijetnje tužbom. Cardenal je još rekla kako sada moraju biti na stalnom oprezu. “Moramo raditi svoj posao, ali naš rad se obavlja kroz molitvu jer ako nemamo Duha, nemamo ništa, ne postoji drugi način.“




Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.