UJEDINIMO SE Peticijom oslobodite misionara koji je pomažući prognanima zatočen u sudanskom zatvoru!

Autor: Vjera

Zahvaljujući peticiji CitizenGo Merriam Ibrahim (sudanska kršćanka osuđena na smrt) je oslobođena, pa ova organizacija poziva da potpišete peticiju i za progonjenog češkog misionara koji svakim danom sve više propada

Petr Jašek češki je humanitarni radnik i misionar koji je otišao u Sudan pomagati potrebnima, osobito kršćanima progonjenia zbog vjere. Nedugo nakon toga je i sam postao progonjen. Već godinu dana je utamničen pod optužbnom za špijunažu i rušenje sudanskog režima. Suđenje je već nekoliko puta odgođeno, a novo je zakazano za 14. studenoga.

Molim vas potpišite ovu hitnu peticiju za oslobođenje Petra Jašeka. – poručuju iz organizacije CitizenGo!

U studenom 2015. Petr Jašlek saznao je za tešku sudbinu studenta Ali Omera koji je trpio od posljedica teških opeklina zadobivenih 2013. Početkom prosinca Jašek je otišao u Sudan kako bi mu financijski pomogao u liječenju, a za vrijeme svog boravka u Sudanu pomagao je i drugim potrebnima.

Upravo prije nego je planirao krenuti kući 10. prosinca 2015. uhitili su ga pripadnici sudanske tajne službe u Khartoumu. Tjednima nitko o njemu nije čuo niti riječ. Njegova obitelj nije znala jeli još živ. Petr je optužen za špijunažu i rušenje Republike…

Proces je montiran a optužba napisana tako da zastraši sve kritičare sudanskog režima. Jašek je prvi Europljanin koji se u Sudanu suočava s takvom kaznom.

Češka vlada tražila Jašekovo izručenje, nažalost bezuspješno. Prije mjesec dana EU je uputila zahtjev za trenutnim puštanjem njihova građanina. Ova peticija je adresirana na Viskog povjerenika UN-a za ljudska prava, sudanskog veleposlanika i druge diplomate. Jašekova obrana tvrdi da tužitelji nemaju nikakve dokaze protiv njega, ali nisu uvjereni da će imati pošteno suđenje. Sudan je zemlja kojom vlada ratni kriminal… Predsjednik Omar al Bashir je optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Osim toga sudanska vlada utemeljena je na šerijatskom zakonu. Činjenica da je Petr Jašek kršćanin samo pogoršava situaciju.

Ali nisu sve nade izgubljene! Prije dvije godine, zahvaljujući mnogima od vas, Merriam Ibrahim (sudanska kršćanka osuđena na smrt) je oslobođena. Politički napori podržani građanskim aktivizmom osigurali su njeno oslobođenje.




Zato tražim od Vas da nam se pridružite i tražite puštanje Petra Jašeka i drugih kršćana iz sudanskog zatvora!

Iz ministarstva vanjskih poslova Republike Češke javljaju kako je jučer 14.11 u Sudanu održano saslušanje Petra Jašeka. Saslušanje je trajalo sat vremena i na njemu nije donesena nikakva odluka. Sljedeće je saslušanje zakazano za 21.11. Kako češki mediji sitaucija u sudanskom zatvoru s užasne, a Petr iz dana u dan sve više psihički i fizički propada.

U vrijeme suđenja u Sudanu, ispred sudanskog veleposlanstva u Madridu održano je okupljanje kojim se poziva na puštanje Petra Jašeka kući, u Češku.




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.