SLAVA JE TVOJA, ISUSE Ova udruga hrani milijun i 200 tisuća djece!

Autor: Vjera

Kad je nešto blagoslovljeno onda je i čudesno, tako su čudesni i plodovi ove udruge!

Gotovo je milijun i dvjesto tisuća djece u 12 zemalja na četiri kontinenta, koja svakoga dana dobiju jedan topli obrok zahvaljujući dragovoljcima koji se zauzimaju kako bi im omogućili i školovanje, uz koje pak mogu pobijediti siromaštvo. Riječ je o djelovanju udruge „Mary’s Meals“, odnosno „Marijini obroci“, neprofitne udruge ustanovljene 2002. godine, koja je dobro poznata i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Njezin je utemeljitelj, Škot, Magnus MacFarlane-Barrow, 1983. godine s obitelji posjetio Međugorje, i to je temeljito promijenilo život njegove obitelji. Deset godina poslije, početkom ’90-ih, čuvši vijesti o ratu u Bosni i Hercegovini, odlučio je s bratom otići u BiH noseći pomoć potrebitima. To je bilo prvo u nizu njegovih putovanja koja su se tada počela širiti i na druge zemlje, gdjegod je bilo potrebno, a posebno u korist siromašne djece, osiguravajući im barem jedan obrok dnevno. Udruga formalno djeluje od 2002. godine, izvještava Radio Vatikan.

U to je vrijeme udruga, u okviru maloga prehrambenog programa u jednoj školi, davala hranu za 200 djece u Malawiju – rekao je za našu radijsku postaju Francesco Stefanini, voditelj talijanskoga ogranka spomenute udruge. Tom je prigodom Magnus posjetio jednu vrlo siromašnu obitelj sa šestero djece, čija je majka umirala od side. Upitavši najstarijega od djece, četrnaestogodišnjega Edwarda, koji je njegov san, što si želi za budućnost, dječak je odgovorio da želi imati dovoljno hrane kako bi mogao pohađati školu.

Upravo je ta dječakova želja potakla ustanovljenje udruge koja djeci osigurava hranu, ali i ostala potrebna sredstva poput školskoga pribora, kako bi se mogla školovati. Udruga „Marijini obroci“ je, dakle, dobila poticaj od dječaka; nije nastala za stolom oko kojega su bili odrasli, nego iz želje jednoga dječaka – primijetio je Stefanini. Napomenuvši da brojni dragovoljci talijanskoga ogranka dolaze iz župa u Italiji, ali i inozemstva, Stefanini je istaknuo da se ime udruge nadahnjuje na Gospi, koja je bila sposobna odgajati svojega sina i u siromašnim prilikama.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.