Damir Spehar/PIXSELL

BRAVO! Poznati lanac trgovina udružio se s Crkvom u akciji: Pomagati je lako!

Autor: Vjera/IKA

Pomozi bližnjem!

Hrvatski Caritas pokrenuo je 3. studenoga u Puli ovogodišnju nacionalnu humanitarnu akciju “Pomagati je lako!” namijenjenu siromašnim pojedincima i obiteljima, korisnicima pomoći Caritasa diljem Hrvatske, napose beskućnicima i korisnicima crkvenih pučkih kuhinja.

Akciju koja obuhvaća sve nad/biskupijske Caritase organizira ove godine od 3. studenoga do 31. prosinca 2016. u suradnji s Lidlom Hrvatska i njegovom mrežom 89 trgovina u svim krajevima Hrvatske.
Predstavljanje akcije „Pomagati je lako!” održano je u prostorijama župe sv. Antuna u Puli, gdje su akciju uvodno predstavili mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, i Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska. Istaknuvši važnost skrbi za siromašne pojedince i obitelji u potrebi, mons. Svalina zahvalio je unaprijed svima koji će se odazvati pozivu da tijekom trajanja akcije pomognu darivanjem bar ponekog proizvoda koji su nabavili kupujući za sebe i svoju obitelj. Marina Dijaković zahvalila je Lidlovim kupcima, koji su i proteklih godina iskazivali svoju socijalnu osjetljivost obećavši kako će Lidl za potrebe korisnika crkvenih pučkih kuhinja i prihvatilišta za beskućnike na kraju akcije “Pomagati je lako” dodatno darovati proizvode u vrijednosti od sto tisuća kuna.

Sudionike predstavljanja svojim su topim izričajim i iskustvima obogatili učenici i učenice Osnovne škole “Kaštanjer” iz Pule, koji su sa svojim vjeroučiteljicama Lilianom Vranjican i Katjom Damjanić pripremili i izložili kreativne i poticajne likovne i literarne radove s temom pomaganja. Osobito je dojmljivo bilo konkretno iskustvo pokretanja zajednice na pomoć prijatelju i njegovoj obitelji učenika 6. razreda Antonija Šarića.
Dolaskom i prigodnim riječima akciju su poduprli i Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule, poželjevši da iz Pule poruka pomaganja zahvati Istru i cijelu Hrvatsku, i Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, istaknuvši važnost zajedništva i njegove izgradnje za zdravlje društva.
U sklopu predstavljanja, koje je moderirala Melita Gržić Pincin, glavna urednica Radija Istra, Daniel Načinović, istarski glazbenik i umjetnik riječi, svojim je nastupom i izvođenjem spleta prigodnih stihova i pjesama – od onih na čakavskom dijalektu, preko vlastitih i pjesama hrvatskih pjesnika do onih stranih autora – razveselio i potaknuo okupljene na otvaranje dobroti u sebi.

Kao predstavnici domaćina ovoga predstavljanja, sudjelovali su i ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije Željko Zec i generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac, koji je na završetku nadahnuto govorio o izazovu i prilici koju za činjenje dobra u Crkvi i društvu predstavljaju siromašni.
Nakon službenog predstavljanja sudionici su u Lidlovoj pulskoj trgovini simbolički obavili prvu kupnju, pokrećući time primjerom, zorno, ovogodišnje razdoblje akcije “Pomagati je lako!”, u kojem će sve Lidlove trgovine i cijela Caritasova mreža nastojati – uz pomoć i poticaj Caritasovih volontera i djelatnika – olakšati hrvatskim građanima da malim djelima ljubavi i darivanja izraze solidarnost s njihovim najsiromašnijim sugrađanima. Akcija je ove godine nadahnuta riječima pape Franje: “Ne odustajte od svojih snova o pravednijem svijetu!”, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa.

Autor:Vjera/IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.