Grgo Jelavic/PIXSELL

Moći sv. Antuna Padovanskog u dubrovačkoj Župi sv. Mihajla

Autor: Hina

Ovo je drugi posjet moći svetog Antuna Padovanskog Republici Hrvatskoj nakon 1995. godine

Moći svetog Antuna Padovanskog stigle su u nedjelju (18. ožujka) poslijepodne u dubrovačku Župu svetog Mihajla, a očekuje se kako će ih u četiri dana častiti oko dvadeset tisuća vjernika hodočasnika.

Prepoznatljivi moćnik ‘Sveca svega svijeta’ postavljen je uz oltar crkve sv. Mihajla.

Otac Egidije Canil, redovnik konventualac, koji već desetljećima prati moćnik na hodočašćima, izjavio je tom prilikom kako su dvije relikvije od samog tijela svetog Antuna, izvučene papinim dopuštenjem iz njegovog groba 1981. godine kako bi s njima mogli hodočastiti po Italiji, Europi i svijetu.

„Ovo je velika radost i veliki dan za nas hodočasnike, koji smo zajedno sa svetim Antunom došli u Hrvatsku. Sveti Antun ima jako puno prijatelja i štovatelja. Njegov grob i bazilika su daleko od Dubrovnika i mali broj ljudi može mu hodočastiti u Padovu. Zato je sveti Antun stigao iz daleka te je sretan što je mogao doći ususret svim svojim štovateljima. Uzvratiti posjet onima koji su ga došli posjetiti na njegov grob, ali i doći svima onima koji nikad nisu bili u Padovi“, rekao je Canil.

Canil je župniku crkve svetog Mihajla don Robertu Čibariću u trajno vlasništvo Župi sv. Mihajla predao moći svetog Antuna ‘ex massa corporis’ (moći prvog stupnja, od samog tijela). Srebrni moćnik s motivima Padove i Dubrovnika djelo je akademskog umjetnika Hrvoja Ljubića iz Zagreba, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovit će ga na misi u utorak 20. ožujka.

Ovo je drugi posjet moći svetog Antuna Padovanskog Republici Hrvatskoj nakon 1995. godine. Tada je prigodom proslave 800. obljetnice svečeva rođenja prvo hodočašće upriličeno na zagrebačkom Svetom duhu.

Ispraćaj moći bit će u srijedu 21. ožujka.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.