Velika inicijativa pape Franje: Danas molimo za sve stvoreno!

Autor: Z. K.

U molitvi prije svega treba zahvaliti Bogu za sve stvari koje nam daje, a život je na prvom mjestu!

Danas se obilježava Svjetski dan molitve za brigu o stvorenome, koji je prošle godine proglasio papa Franjo. Sveti će Otac za ovu prigodu u bazilici svetoga Petra poslije podne predvoditi Večernju. Dan ima i ekumensko obilježje jer se slavi zajedno s Pravoslavnom crkvom. Ovogodišnji se Dan slavi pod geslom: „Primjenjujmo milosrđe prema našoj zajedničkoj kući“, izvještava Radio Vatikan.

Osvrnuvši se na odnos prema Stvoritelju na ovaj Dan molitve za stvoreno, dotajnik Papinskoga vijeća Cor Unum, msgr. Segundo Tejado Muñoz, rekao je da je važno moliti. A poziv svim vjernicima da mole, čini mi se vrlo važnim, jer u molitvi prije svega treba zahvaliti Bogu za sve stvari koje nam daje, a život je na prvom mjestu. Bog je stvorio sve što nas okružuje, a to je zajednička kuća o kojoj govori enciklika Laudato sì – kazao je dotajnik dodajući:

Najprije dakle treba blagoslivljati Boga, jer je omogućio da preko prirode komunicira s nama. Koliko puta ljudi, pred jednim lijepim krajolikom, pred rađanjem novoga života, čak životinjskog ili biljnoga, uspostavljaju molitveni odnos s Bogom. Koliko puta, čovjek promatrajući zalazak sunca, ili neku šumu, doživi Boga, jer u prirodi ima nešto što o Bogu govori, naročito o uskrsnom otajstvu, o Kristovu otajstvu– primijetio je msgr. Tejado Muñoz dodajući:

Priroda govori jezikom sebedarja: kao ljepota priroda se daje, sva je sebedarje. A to je upravo uskrsno otajstvo, koje je Krist donio čovjeku; čovjek je pak svojim grijehom narušio ravnotežu i počeo uništavati govor prirode – kazao je dotajnik.

Ovaj dan je dakle važan, a i njegov je naslov lijep; Božje milosrđe za svako živo biće. Kolumbijski filozof veli: „Ljubiti znači Božjim očima gledati svako biće“, a Sveto pismo veli: „Vidje Bog da sve bijaše dobro, kad dovrši stvaranje“. Bog tako gleda sve stvoreno i poziva nas da pazimo ovu zajedničku kuću, prirodu, sve što nam je dao, kao nešto vrlo dobro, nešto što nam pomaže da imamo odnos sa Stvoriteljem i Otkupiteljem – zaključio je dotajnik Papinskoga vijeća Cor unum.

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.