Wikimedia commons

TRNCI PROLAZE KROZ TIJELO PRISJEĆAJUĆI SE: Ivan Pavao II. uputio blagoslov hrvatskom narodu

Autor: I.A.

Molimo da našu zemlju blagoslovi svojim dolaskom i papa Franjo

Premijer Andrej Plenković pozvao je Svetog Oca u posjet Hrvatskoj. Molimo se da se taj važan posjet i dogodi, a dok molimo i čekamo podsjetit ćemo vas na zadnji posjet svetog Ivana Pavla II. koji se dogodio 2003. godine, dvije godine prije njegove smrti i predivni blagoslov koji je uputio našem narodu. Vjerujemo kako nas i danas zagovara kod Oca.

Napuštajući Zadar u ranim popodnevnim satima 9. lipnja 2003. godine, Sveti Otac blagoslovio je hrvatski narod riječima: “Pozdravljam te, ljubljeni hrvatski puče! Hvala i tebi, mladeži hrvatska. Neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska! Bog te blagoslovio! Neka Bog nastavi blagoslivljati i štititi Hrvatsku! Ona će uvijek imati povlašteno mjesto u mojoj ljubavi i u mojoj molitvi!

Vjernosti naše domovine Svetoj Stolici

Tri posjeta pape Ivana Pavla II.

Pokojni papa Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio tri puta. Prvi put u Hrvatsku je doputovao još dok su ratne rane bile još svježe. Bilo je to 10. rujna 1994. godine, a tada je stigao kao “hodočasnik pomirenja”. Papa je tada uputio poziv na pomirenje i mir.

Drugi pohod Ivana Pavla II. bio je od od 2. do 4. listopada 1998. godine. Imao je posebno povijesno značenje zbog proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Proglasio ga je blaženim u nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici, u kojem se okupilo više od 500.000 vjernika. Drugoga dana Papu su dočekali u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu Gospe od Otoka u Solinu. Na kraju je Papa zajedno s mladima otpjevao pjesmu “Rajska Djevo Kraljice Hrvata”…




Treći posjet Hrvatskoj 2003. ujedno je jubilarno, 100. apostolsko putovanje Ivana Pavla II. Tada je posjetio Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Zadar i Rijeku.

Posjet pape Benedikta XVI. 

Papa Benedikt XVI. posjetio je Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. godine, pod geslom “Zajedno u Kristu”. Prilikom dolaska u Zračnu luku Zagreb, Papa se u svom prvom govoru prisjetio i triju pastoralnih posjeta blaženoga Ivana Pavla II. Hrvatskoj te zahvalio Gospodinu za dugu povijest vjernosti, koja povezuje Hrvatsku sa Svetom Stolicom.




Glavni događaj prvoga dana Apostolskog posjeta Pape bilo je bdjenje s mladima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Papa je mladima među ostalim poručio: “Mladost je vrijeme koje Gospodin daruje da biste mogli otkriti značenje postojanja, vrijeme velikih obzora, snažno življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i trpljenja. Ali i više od toga, to divno vrijeme života u sebi nosi duboku čežnju, koja ne poništava sve ostalo, nego ga uzdiže kako bi mu dala puninu.”

Drugog dana Apostolskog posjeta, bilo je euharistijsko slavlje povodom Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na zagrebačkom hipodromu. Primijetivši kako je obitelj danas, kada se širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji, suočena s teškoćama i prijetnjama, Sveti Otac je pozvao obitelji da se trajno obvežu učiti djecu moliti, da ih približe sakramentima i čitaju zajedno Sveto pismo, riječju da budu “poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva”. Mladima je poručio, da ne popuštaju sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak.

Autor:I.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.