Pixabay

Osječani se pitaju: Gdje je nestao križ Ivana Pavla II.?

Autor: T.P.

Uoči blagdana Svetog Ivana Pavla II. predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivan Anušić odlučio je pokrenuti inicijativu za postavljanje spomen obilježja na istom mjestu.

Danas vjernici širom svijeta proslavljaju blagdan Svetog Ivana Pavla II. Papa Benedikt XVI. proglasio ga je 2011. godine blaženim te odredio 22. listopada kao njegov spomendan, jer je na današnji dan 1978. godine održao prvu Svetu misu kao Papa. Papa Franjo ga je prije dvije godine proglasio svetim.

Jedan je od najvećih svjetskih državnika i duhovni aktivist koji ima nemjerljive zasluge u svjetskoj, ali i hrvatskoj povijesti. Stoga ne iznenađuje inicijativa koja dolazi iz osječkog HDZ-a, da se Papi Ivanu Pavlu II. na mjestu gdje je održao euharistijsko slavlje postavi Spomen obilježje.

Stoto Papino putovanje izvan Italije i Vatikana bilo je upravo u Hrvatsku. Prilikom trećeg dolaska u Lijepu Našu Papa Ivan Pavao II, posjetio je i Osijek. Svetu misu na otvorenom na prostoru Športsko-poslovne zračne luke Čepin služio je pred više o 220.000 vjernika. Kao podsjetnik na taj povijesni događaj ostao je 25-metarski križ, izrađen u jelovini i smrekovini i najviši je u Hrvatskoj. Vlasnik mu je Grad Osijek, koji je Križ misnog slavlja koji Osječani nazivaju Papin križ, proglasio kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

Gdje je danas Papin križ, teško je sa sigurnošću reći. S promjenom gradske vlasti mijenjala se i njegova sudbina. Godinu dana nakon Papinog posjeta Osijeku, djelatnici Zračne luke su ga položili na zemlju, jer je zbog svoje visine ometao zračni promet. Mjeseci su trebali gradskoj upravi da odgovori na upite iz Aero-kluba te da se križ postavi na adekvatniju lokaciju. Premještan je na ulaz u Sportsko-poslovnu zračnu luku Čepin, s čim su se suglasili predstavnici osječkog Aero-kluba, te osječkog Konzervatorskog ureda Ministarstva kulture još 2004. godine. Višemjesečno ležanje u travi nakon demontiranja oštetilo je križ pa je prije postavljanja na novu lokaciju, otpremljen na restauraciju.

Sredinom 2014. godine, Papin križ je ponovno odvezen na restauraciju. Zagrebački stručnjak prof. dr. sc. Miljenko Haiman za lokalne je medije tada izjavio kako križ treba tek novi premaz. No novac u proračunu za to, čini se, još nije pronađen.

Građani su još 2004. godine, nakon što se mjesecima raspravljalo o sudbini križa, iskazali zadovoljstvo novom lokacijom pokraj Zračne luke Čepin, a najavljeno je i uređenje okoliša.

Uoči blagdana Svetog Ivana Pavla II. predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivan Anušić odlučio je pokrenuti inicijativu za postavljanje spomen obilježja na istom mjestu. „Mislim da to dugujemo našim sugrađanima. Križ ispod kojeg je Sveti otac održao euharistijsko slavlje treba biti podsjetnik za sve što je papa Ivan Pavao II. napravio za Hrvatsku. Mnogi će sugrađani danas poželjeti zapaliti svijeću i pomoliti se Svetom ocu, a nemaju mjesto gdje to mogu učiniti. Nakon vraćanja križa, želimo postaviti i spomen obilježje i na taj se način zahvaliti papi Ivanu Pavlu na svemu što je učinio za nas.“- kazao je Ivan Anušić.




Podsjetimo, velikan 20. stoljeća Ivan Pavao II., sudjelovao je u rušenju „Željezne zavjese“ koja je simbolizirala graničnu liniju podjele Europu u dva odvojena politička bloka. Bio je svjetski putnik, poliglot, sportaš i književnik. Svijet će ga pamtiti i po ulozi u rušenju komunizma, po neposrednoj i masovnoj komunikaciji s vjernicima i hrabrosti u traženju oprosta za grijehe Crkve. Prvi je papa koji je ušao u sinagogu i džamiju.

No nama najvažnije, Sveti Papa Ivan Pavao II. najzaslužniji je za međunarodno priznavanje Hrvatske. Zahvaljujući njegovom osobnom zauzimanju Vatikan je 13. siječnja 1992. prvi priznao međunarodnu samostalnost Hrvatske. Time je Sveta Stolica potaknula i druge zemlje EU da priznaju Hrvatsku, a Papa dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj budućnosti.

„Baš zbog toga jer je Vatikan do tada bio tradicionalno oprezan u diplomaciji, značaj Pape Ivana Pavla za Hrvatsku je iznimno velik. Smatramo da karizmatični i voljeni Ivan Pavao II. treba u Slavoniji i Baranji imati spomen obilježje, a Križ ispod kojeg je služio Svetu misu u Osijeku najbolji je podsjetnik na sve dobro što je učinio nama, ali i svijetu.“




„Ja se nadam da je Križ još uvijek u stanju da se može restaurirati i ponovo vratiti na ulaz u Zračnu luku Čepin. Ovom inicijativom želim poručiti gradskoj upravi i svima koji sada skrbe o tom Križu, da ja kao saborski zastupnik HDZ-a i načelnik općine Antunovac nudim svu moguću pomoć prilikom restauracije i postavljanja. Željeli bi postaviti i spomen obilježje kako bi uredili mjesto gdje svi možemo doći i pomoliti se Ivanu Pavlu II.“- istaknuo je na kraju Anušić, HDZ-ov saborski zastupnik i nositelj ove inicijative.

Autor:T.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.