Što je zapravo Zmaj kojeg je Sveti Juraj pobijedio?

Autor: Z. K.

Samo je odbio zapaliti tamjan drugim božanstvima, pa...

Mučeništvo svetog Juraja navodi nas da se zapitamo koliko mi kao kršćani uopće razumijemo strahotu štovanja drugih božanstava. Poganstvo. Ali i snagu koja izvire iz dosljednosti Isusu Kristu. Jer, u današnje vrijeme, izuzetno je popularno biti kršćanin samo na papiru, a u stvarnosti velik je broj onih ljudi koji kao kršćani ne vide problem u štovanju drugih božanstava. Zmaj novog poganstva opet je zaživio.  Sveti Juraj pravi je primjer kako odbijanjem služenja drugim božanstvima možemo svjedočiti snagu Isusa Krista i pobijediti zmaja.

Priča o sv. Juraju seže daleko u prošlost, u period između 275. i 281. godine kada je Juraj rođen u Kapadociji na području današnje Turske. Njegov je otac bio potomak plemenitaške obitelji i rimski vojnik, a nakon očeve smrti Juraj s majkom odlazi u Palestinu gdje se i sam pridružuje vojsci. Iako rimski vojnik, Juraj ubrzo postaje kršćaninom zbog čega dolazi u sukob s vlastitim vojnim zapovjednicima.

Kada je car Dioklecijan počeo progoniti kršćane hrabri mu se Juraj odlučio suprotstaviti. Odbivši zapaliti tamjan božanstvima, car ga je dao uhititi, zajedno s brojnim drugim kršćanima.

Kako bi slomili njegov otpor, mučitelji su probali svašta: tijelo koje mu je već bilo pretvoreno u jednu veliku ranu prekrili su solju, davali su mu otrov, gnječili tijelo, no nisu ga mogle slomiti ni boli ni primamljive ponude, a svojim je primjerom neizmjerno hrabrio ostale zatvorenike.

No, vidjevši to i sama je careva žena odlučila prigrliti vjeru u Krista te se pridružila osuđenicima na smrt.

Kao svoga zaštitnika slavili su ga srednjovjekovni vitezovi i križari. Svetog Jurja obično prikazuju kako probada zmaja. Riječ je o legendi koja je nastala tek u srednjem vijeku. No, ne i slučajno.

Sveti Juraj i zmaj




Legenda, naime, govori da je nekom gradu sa svojim vatrenim i otrovnim dahom prijetio strašan zmaj koji bi svako toliko izranjao iz obližnjeg jezera. U strahu pred njim građani su mu bili prisiljeni žrtvovati ovce, a kasnije i djecu. Kada je došao red da i kraljeva kćerka bude žrtvovana, u ključni trenutak Sveti Juraj dojahao je na konju i spasio princezu tako što je snažnim udarcem koplja zmaja odbacio do obale jezera, a mačem mu zadao smrtni udarac. Nakon izvojevane pobjede na Jurajev poziv cijeli se grad njemu u zahvalnost obratio i pokrstio. Mnoge bi mogla razočarati istina koja se krije iza ove ikonografije. Naime, kao svog zaštitnika naveliko su ga slavili vitezovi i križari, a legenda o zmaju nastala je upravo za vrijeme križarskih povoda kada je netko pogrešno protumačio jednu sliku cara Konstantina u Carigradu na kojoj je prikazan kako gazi probodenog (ljudskog) neprijatelja. Nije trebalo puno da pučka mašta tu sliku pripiše Svetom Juraju, nakon čega se razvila gore spomenuta legenda o tome kako je ubivši zmaja spasio djevojku.

No, ipak ta slika svetog Juraja nije nastala bez razloga jer priča o pobjedi nad zmajem može se promatrati i iz drugog kuta. Naime, u počecima kršćanstva zmaj je nerijetko simbolizirao zlo, odnosno poganstvo, a kako je sveti Juraj svojim mučeništvom pobijedio poganstvo, te svojim svjedočanstvom muke,mnoge naveo na obraćenje, smatra se  da je Juraj tako pobijedio zmaja odnosno poganstvo koje se i danas među kršćanima širi te nas po uzoru svetog Juraja poziva na otpor, na odbijanje i nasljedovanje Krista po čijem je imenu Juraj i pobijedio Zmaja. I mi smo pozvani na isto.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.