SPASENJE SVIJETA Kroz vrata milosrđa u godinu dana prošlo je 950 milijuna ljudi!

Autor: Vjera/IKA

Konkretni znakovi milosrđa, primijetio je mons. Fisichela, bili su „Petci milosrđa„ koji su dirnuli javno mnijenje pred čije su oči stavljena nova siromaštva u našem svijetu ali je ujedno predočen jednostavan i djelatan odgovor Crkve na ta siromaštva.

Tiskovnom uredu Svete Stolice 21. studenoga održana je tiskovna konferencija u prigodi zaključenja Izvanrednog jubileja milosrđa na kojem je predstavljeno apostolsko pismo pape Franje „Misericordia et misera” (Milosrđe i bijeda). Na tiskovnoj konferenciji govorio je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Rino Fisichella, koji je tom prigodom istaknuo kako je jubilej u suštini vjersko i duhovno iskustvo. Milijuni hodočasnika koji su sudjelovali na jubilejskim hodočašćima u Rimu pokazali su da je moguće u gradu koji vrvi turistima stvoriti posebni prostor za hodočašćenje, razmišljanje i molitvu.

Konkretni znakovi milosrđa, primijetio je mons. Fisichela, bili su „Petci milosrđa„ koji su dirnuli javno mnijenje pred čije su oči stavljena nova siromaštva u našem svijetu ali je ujedno predočen jednostavan i djelatan odgovor Crkve na ta siromaštva. Papa je, naime, želio dati znakove, a ti su znakovi skrenuli pozornost na nova siromaštva: posjeti osobama koje današnje društvo odbacuje, uopće ne želi znati da one postoje, zatim posjet staračkom domu, posjet umirućima, jer današnje društvo ne želi razmišljati o smrti. Svi ti znakovi tresu mlake i ravnodušne savjesti, primijetio je mons. Fisichella.

U nastavku je predstavio neke statističke podatke o Jubileju u Rimu. Iznio je tako podatak da je na jubilejskim događanjima u Rimu sudjelovalo ukupno je 21.292.926 hodočasnika. Najveći broj hodočasnika bio je Italije, slijede hodočasnici njemačkoga govornog područja, SAD-a, Poljske, Španjolske, ali su na jubilejskim događanjima u Rimu sudjelovali također hodočasnici iz Rusije, Kine, Japana, Južne Koreje, Venezuele, Čada, Ruande, Angole, Nepala… Ukratko, Rim su tijekom Jubileja posjetili hodočasnici iz ukupno 156 zemalja svijeta.
Podsjetivši kako je prvi put u povijesti jubileja ova Sveta godina imala univerzalni karakter, mons. Fisichella rekao je kako su Vrata milosrđa otvorena u cijelom svijetu kao svjedočanstvo da Božja ljubav ne pozna nikakvih granica. Prema podacima kojima raspolaže Sveta Stolica, u zemljama u kojima je katolištvo najdublje ukorijenjeno najveći je i postotak vjernika koji su prošli kroz Sveta vrata. Ukupan broj vjernika koji su prošli kroz Sveta vrata prvostolnica od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga 2016. u biskupijama diljem svijeta kreće se od 700 do 850 milijuna. Tome broju treba dodati vjernike koji su prošli kroz Vrata milosrđa u svetištima i hodočasničkim mjestima diljem svijeta. Mons. Fisichella iznio je podatak da su najveća svjetska svetišta zabilježila prosječno tri milijuna vjernika tijekom Godine milosrđa. Primjerice, svetište u Krakovu bilo je odredištem pet milijuna katolika, svetište Santiago de Compostela oborilo je rekord po broju hodočasnika iz 2010., svetište u Guadalupi je posjetilo oko 22 milijuna hodočasnika. Pribrajajući te podatke prvima dolazi se do ukupnog broja od 900 do 950 milijuna vjernika koji su u cijelome svijetu prošli kroz Sveta vrata.

Jubilejska događanja mogla su se pratiti i putem interneta. Stranica ima više od osam milijuna upisanih članova. Samo video pape Franje na Trgu Sv. Petra dok ispovijeda mlade u manje od 24 sata pogledalo je više od 2.398.000 osoba, zabilježio 42.000 „lajkova”, podijeljen je 8000 puta i ima 1500 komentara. Fotografija pape Franje u bolnici San Giovanni na Odjelu neonatologije u svega nekoliko sati pogledalo je 1.800.000 ljudi a podijeljena je 6600 puta. U Rimu je tijekom jubileja bilo 4000 volontera, najstariji je imao 84 godine a najmlađi 18.

Autor: Vjera/IKA