Igor Kralj/PIXSELL

SAVICU PROTRESAO DUH BOŽJI: Stotine u molitvi i pjesmi za Stepinčevu crkvu! (FOTO/VIDEO)

Autor: Z. K.

Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni

U posljednje vrijeme svjedočimo zanimljivoj duhovnoj bitci koja je zahvatila zagrebački kvart Savicu. Tamo bi trebala biti izgrađena crkva blaženom Alojziju Stepincu, ali kao da je i danas živ oko njegova imena vode se bitke, protestira se i pokušava se srušiti vjera tisuća ljudi koji godinama pohode svetu Misu u obližnjoj školi, jer crkve posvećene najvećem hrvatskom blaženuiku još uvijek nema! Bitka oko crkve ne staje a u ponedjeljak navečer ratnici Duha svetog pokazali su svoju snagu. Na stotine ljudi parku u zagrebačkom naselju Trnjanska Savica okupili sa zapaljenim svijećama te molili za planiranu izgradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku.

Vjernici su u procesiji sa svijećama došli u park nakon svete mise koja je na Stepinčev blagdan, 3. listopada, održana u Pastoralnom centru na Savici.

U parku ih je već čekala grupa vjernika sa svijećama te su zajedno molili za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca i za izgradnju župne crkve u dijelu parka na Savici, pod Stepinčevim geslom: ‘Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni’. Osim molitve, pjesmom su slavili Boga. ‘Ova župna zajednica od 1999. godine čeka svoju crkvu’, upozorio je župnik, velečasni Antun Vukmanić koji je naglasio da unatoč tome što se crkva okupljala u osnovnoj školi, ona diše, raste i nije se osipala već se nadograđivala’. Studentski kapelan don Damir Stojić rekao je da mi kršćani kad god molimo, vjerujemo da je Bog prisutan. Naglasio da je upravo to  živa Crkva, dakle, Crkva jest narod Božji.

‘Kad se okuplja, naravno, ta ista Crkva, narod Božji treba i mjesto okupljanja i zato uvijek gradimo crkve da se možemo okupljati. I tu smo da se molimo za više nakana – za hrvatski narod, za proglašenje svetim Alojzija Stepinca ali i da sve prođe po redu za izgradnju crkve na ovoj novoj lokaciji. Tu smo prvenstveno da Boga molimo’, rekao je don Stojić.

U molitvi i slavnjenju sudjelovala je zajednica mladih Božja pobjeda kao i  Duhovni KUTAK XI, vlč. Ljubo Vuković i Maja Blagdan.

Što drugo reći nego, Duh Sveti je protresao Savicu i pokazao svoju snagu a nesumnjivo bitka oko Crkve završit će na Božjoj strani, unutar Božje volje kakva god ona bila!




14585772_335818646754740_2051943654_o

 Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
 Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Misli jednog vjernika

Nakon bezbroj iznesenih razloga i objašnjenja zašto se na ovom mjestu ne bi trebala graditi crkva, postoji samo jedan razlog zbog kojeg nam je ona potreb(n)a, a to smo – MI SAMI; jer On, kao i obično, u tišini i na svoj način pokazuje, dokazuje, prokazuje i uči.




Slušam tako razgovor nekoliko mališana koji me prvo užasava, a onda rastužuje. Djeca iz čijih usta izlaze riječi poput ”glupa crkva”, ”nećemo crkvu, park je naše djetinjstvo”, ”ne damo im naš park” nisu više djeca jer oni tako ne žive i ne misle; njihovo djetinjstvo više nije djetinjstvo, mili glasovi ne idu ruku pod ruku s ovakvim teškim riječima.Toliko mali i nevini, a s toliko negativnih misli i razmišljanja. Jedni govore, a drugi šute: osuđuju i razdvajaju se ne znajući što čine, ne shvaćajući da već sada ispisuju prve stranice svoga sutra; budućnosti koja ne postoji bez međusobnog uvažanja, istinskog praštanja i poniznosti. A to smo im mi učinili, naučili smo razdvajati one koji se rađaju čvrsto držeći svaki prst koji im se pruži.

Ima li veće žalosti od ove?

Ima li veće žalosti od činjenice da se danas prosvjeduje protiv crkve, mjesta koje okuplja, smiruje i ulijeva nadu kraj toliko stvari koje su zaslužile naš podignuti glas, koje su zaslužile i na kraju zahtijevaju naše protivljenje i suprotstavljanje?

Kada su djeca zaboravila sanjariti i veseliti se jer će ih baš ovdje, jednoga dana, njihovi očevi i majke ispratiti na put u neki novi život? Ovdje, par metara dalje od mjesta gdje su činili svoje prve korake… Ili danas djeci više nije dopušteno sanjati?

Bog je moćan i velik uvijek i zauvijek, pitanje je samo kakvi smo mi bez njega. Crkva na Savici koja još niti nema svoje temelje, dala nam je odgovor na to pitanje. Toliko o Njemu nasuprot nas…

ZA crkvu! <3

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.