Flickr

Preminuo fra Serafin Sobol, graditelj mostova među narodima

Autor: IKA/dnevno.hr

Fra Serafin je s osobitom zauzetošću i radošću pripremao pohode svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj

U riječkom Hospiciju Marije K. Kozulić sinoć oko 21 sat, u 71. godini života, 54. redovništva i 45. svećeništva preminuo je fra Serafin Sabol, dugogodišnji gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske.
Fra Serafin Sabol rodio se 30. kolovoza 1946. godine u Ivanovcu kod Čakovca, a krsno ime bilo mu je Franjo. Nakon franjevačkog sjemeništa, u kolovozu 1963. stupio je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Cerniku kod Nove Gradiške, a sljedeće godine položio je prve privremene zavjete. Svečane zavjete položio je 8. prosinca 1969. godine u Vukovaru.

Pastoralno djelovanje započeo je već kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj za osnovnoškolsku djecu. U Zagrebu je 25. lipnja 1972. i zaređen za svećenika. Kao svećenik djelovao je u Virovitici, na Trsatu, u riječkoj župi Vežica, u zagrebačkom Sigetu, gdje je 1981. imenovan i gvardijanom. Ondje je otada i voditelj izgradnje crkve. Od 1987. do 1990. bio je vikar i ekonom samostana u Požegi, da bi od 1990., pa do kraja svoga životnoga vijeka služio na Trsatu, najprije kao vikar, ekonom, ispovjednik, potom, od 1993. do 2002., kao gvardijan i čuvar Svetišta, a od 2002. kao ekonom trsatskoga samostana. Radio je na uređenju Svetišta, najprije prostora samostanske riznice, a potom i parka oko crkve i samostana koji je pretvoren u Marijin perivoj.

Fra Serafin je s osobitom zauzetošću i radošću pripremao pohode svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, od onoga prvoga 1994. godine, do onoga stotoga Papina putovanja izvan Italije, kad je u lipnju 2003. boravio u Rijeci i posjetio Trsat te molio pred čudotvornom slikom Majke Milosti.

Osobito odan ovome papi, fra Serafin je zaslužan što je neposredno nakon papine smrti na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”. Osim toga, njegovim je zalaganjem izgrađen i trsatski pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla II., čiji je arhitekt dobio nagradu “Viktor Kovačić” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u 2008. godini.

Fra Serafin je dobitnik više državnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada grada Rijeke. 14. travnja 2015. godine dobio je Nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo, a tom je prilikom izrazio radost što su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio te je dodao: “Tim darovima poslužio sam se za dobro Svetišta, grada, županije i domovine Hrvatske. Ja sam samo iskoristio te darove i sposobnosti da otkrijem dobrotu i ljubav u mnogima koji su mi omogućili da sve ovo učinim.”

Datum pogreba ti će naknadno objavljen.




Autor:IKA/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.