Papa otkrio zbog čega su kršćani uspjeli osvojiti svijet! Ne, to nije oružje!

Autor: Z. K. /Radio Vatikan

Mržnja protiv mržnje, samo pojačava postojanje mržnje i zla u svemiru, rekao je papa i pojasnio kako su kršćani osvojili svijet!

Ne sudim osobe iz politike. Želim samo razumjeti koje posljedice, njihove odluke imaju na siromašne i isključene – Papine su riječi iz intervjua koji je dao Eugeniju Scàlfariju (7. Studenog 2016.), a koji je jutros objavljen u novom izdanju „Republike“. Papa Franjo podsjeća kako – zidove koji dijele – treba rušiti.

Trump, nejednakost, mučeništvo kršćana. Papa Franjo se osvrće na ova pitanja u razgovoru s Eugeniom Scàlfarijem, koji je dao nekoliko dana prije izbora Donalda Trumpa za šefa Bijele kuće. Papa u načelu ne sudi novog američkog predsjednika, ali kaže kako ga zanimaju učinci poteza političara na “siromašne” i “isključene”.

Zato, rekao je Papa, imamo rušiti zidove koji dijele: težiti za povećanjem blagostanja i pravednije ga rasporediti. Iz toga slijedi da se izgrađuju mostovi, koji omogućuju da se nejednakosti umanje, a sloboda i prava se povećaju. Dakle, treba se boriti protiv nejednakosti, što je najveće zlo u svijetu. A novac je ono što ih stvara.

Tu su zatim i ratovi: mržnja protiv mržnje, samo pojačava postojanje mržnje i zla u svemiru. Upitan o činjenici kako to da se mnoge zemlje isto tako oružjem bore proiv samozvane Islamske države, Papa je kazao da smo „mi kršćani oduvijek bili mučenici“, ali svojom smo vjerom osvojili veliki dio svijeta… Jesu li nam bili neophodni oružje i ratovi? NE;  mučenici? DA – i to mnogi – kazao je Sveti Otac za dnevnik „Republika“, i tako otkrio da je tajna kršćana njihovo mučeništvo. Jer kako je Krist mukom pobijedio zlo i osvojio svijet, tako su i oni koji ga slijede!

Autor: Z. K. /Radio Vatikan