Papa Franjo imenovao mons. Juru Bogdana vojnim biskupom

Autor: Hina

Novoimenovani biskup Bogdan, sin Ivana Bogdana i Perke rođ. Pezelj, rodio se u Donjemu Docu, u Omiškoj općini u Poljičkoj republici, 9. studenoga 1955. godine u kojem je pohađao osnovnu školu, a kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu završio je klasičnu gimnaziju s maturom u Splitskome sjemeništu (1969.-1973.).

Papa Farnjo imenovao je biskupom, vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj, mons. Juru Bogdana, dosadašnjeg rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, priopćila je u ponedjeljak Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Nuncijatura navodi da je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe dosadašnjeg vojnog ordinarija, mons. Jurja Jezerinca, te uz skladu sa Zakonikom kanonskoga prava biskupom, vojnim ordinarijem, imenovao mons. Bogdana.

Tim povodom iz Hrvatske biskupske konferencije (HBK) navode da je novi biskup Bogdan 34. biskup iz reda pitomaca suvremenog Zavoda sv. Jeronima, a uz životopis mons. Bogdana, navode i da će vrijeme, dan i mjesto njegovog biskupskog ređenja biti naknadno objavljeni.

Službu rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, Bogdan je vršio kroz 19 godina, za vrijeme trojice papa – sv. Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i pape Franje. Svjedok je i aktivni sudionik u Rimu mnogih važnih događaja iz života sveopće Crkve i Crkve u Domovini i rimski je postulator kauze blaženoga Miroslava Bulešića, ističe HBK.

Novoimenovani biskup Bogdan, sin Ivana Bogdana i Perke rođ. Pezelj, rodio se u Donjemu Docu, u Omiškoj općini u Poljičkoj republici, 9. studenoga 1955. godine u kojem je pohađao osnovnu školu, a kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu završio je klasičnu gimnaziju s maturom u Splitskome sjemeništu (1969.-1973.).

Filozofsko-teološki studij završio je u Splitu od 1973. do 1980. Teologiju je diplomirao 16. svibnja 1980. godine, a za đakona ga je zaredio splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Frane Franić u splitskoj prvostolnici 24. lipnja 1979. godine, a mons. Franić mu je i podijelio svećenički red, također u splitskoj prvostolnici, 22. lipnja 1980. godine.

Mladu Misu, mons. Bogdan slavio je u Donjem Docu 6. srpnja 1980. godine, a nakon nje bio je župni vikar u Metkoviću u župi sv. Nikole do kolovoza 1984 te potom do rujna 1992. duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.




U jesen 1992. odlazi na studij pastoralne teologije na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu gdje je u listopadu 1994. magistrirao pod vodstvom prof. Marcella Semeraroa, danas biskupa u Albanu pokraj Rima.

Doktorirao je u lipnju 1999. godine, a naslov doktorske radnje koju je izradio pod vodstvom prof. Michaela Fussa je “Vita Universale: Cristianesimo delle origini o nuova rivelazione? Riflessioni teologico-pastorali” (Univerzalni život: Izvorno kršćanstvo ili nova objava. Teološko-pastoralna razmišljanja).

Na prijedlog hrvatskih biskupa, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Pio Laghi imenovao je 2. prosinca 1996. mons. Bogdana rektorom Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima, a slijedom tog imenovanja, papin vikar za rimsku biskupiju kardinal Camillo Ruini imenovao ga je rektorom Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.




Osim rektorske službe u Zavodu i crkvi, rektor Bogdan u dva mandata obnašao je službu tajnika Udruženja rektora rimskih crkvenih Zavoda i potom u dva mandata službu predsjednika istoga udruženja (Associazione dei Rettori dei Collegi Ecclesiastici di Roma).

Autor je više znanstvenih članaka, uredio je više knjiga među kojima je najpoznatiji zbornik radova o Zavodu sv. Jeronima u prigodi proslave stote obljetnice suvremenog Zavoda sv. Jeronima (1901.-2001.).

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.