OBARA REKORDE: Više od 5 tisuća ljudi posjetilo izložbu Majke Terezije!

Autor: Z. K./IKA

Svi žele vidjeti svetu Majku Tereziju na dosad neviđenim fotografijama!

Pet tisuća posjetitelja pogledalo je u tri tjedna svjetsku putujuću izložbu fotografija o novoj svetici Katoličke Crkve sv. Majci Tereziji, a okrugla posjetiteljica Zrinka Boršić iz Zagreba zabilježena je u srijedu 21. rujna u popodnevnim satima u crkvi sv. Blaža na Deželićevu prilazu.

Nakon obilaska 76 panela s tekstom i fotografijama 41-godišnju posjetiteljicu Boršić dočekali su organizatori koji su joj čestitali i uručili prigodnu nagradu. »Jako mi se sviđa izložba, nadahnjuje, vrlo je inspirativna i bogata, pa sam se duže zadržala jer sam htjela pročitati svaki panel. Nisam očekivala da ću toliko saznati o Majci Tereziji i izložba mi je pomogla da steknem bolju sliku«, kazala je jubilarna posjetiteljica o izložbi »Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka« koja je ranije postavljena u mnogim zemljama svijeta, a u Zagreb je stigla zahvaljujući župi sv. Blaža i suradnji s fotografom Zvonimirom Atletićem te redovnicama misionarkama ljubavi, kao i udrugama »Hrvatsko zajedništvo«, Hrvatski fotografski centar te uz potporu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Glasa Koncila.

Izložba ostaje otvorena do ove nedjelje 25. rujna i besplatno se može razgledati svakog dana od 11 do 19 sati. Dirnuti do suza. Zadovoljstvo organiziranjem ove kulturne manifestacije izrazila je i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld: »Drago nam je da je Zagreb ovom izložbom u crkvi sv. Blaža postao važna točka na kulturnoj karti te se u trenutku kada je Majka Terezija iz Calcutte bila dio globalne crkvene priče Zagreb na taj način odužio svojoj počasnoj građanki.

I ovaj vid kulturnog turizma značajno privlači nove posjetitelje u našu metropolu, a ovdje se mogu saznati brojni detalji o povezanosti Majke Terezije s Hrvatima i Hrvatskom.« Izložba je zainteresirala Zagrepčane svih životnih dobi: dolazile su mnoge obitelji (roditelji s djecom, djedovi i bake s unucima), stariji, bolesni, mladi, svećenici, redovnici i redovnice… Bilo je i posjetitelja iz Koprivnice, Varaždina, Vinkovaca i ostalih gradova Hrvatske. Gotovo svi su izrazili oduševljenje izložbom, opširnim tekstovima, lijepim fotografijama…

»Čovjek misli da sve zna o Majci Tereziji, a ovdje vidi da ne zna ništa«, neki su od komentara posjetitelja među kojima je bilo i onih koji su bili dirnuti do suza. Neki su se vraćali kako bi još jednom detaljno pogledali fotografije i pročitali tekstove, dovodili su prijatelje i poznanike sa sobom. Zanimljiva pitanja i susreti. Drugi je tjedan bio ispunjen posjetima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Učenici su zajedno s profesorima razgledali fotografije uz vodstvo, a svaku od 64 skupine iz 16 obrazovnih institucija srdačno su dočekale i redovnice misionarke ljubavi, koje su upoznale djecu i mlade sa svojim apostolatom i na odlasku im podijelile sličice s molitvom Majci Tereziji. Učenici su imali priliku postaviti i koje pitanje misionarkama: djecu je najviše zanimalo zašto nose bijelu odjeću, kako pomažu siromasima, koliko je godina sv. Majka Terezija živjela i jesu li je sestre poznavale. Srednjoškolci su najčešće željeli znati kako izgleda jedan dan u samostanu u Jukićevoj ulici, kakve doživljaje sestre nose iz Indije, u kojim su sve zemljama radile, kada i kako su odlučile postati misionarke ljubavi. Zainteresirali se za volontiranje. Susreti sa s. Dobrilom, s. Ivanom, s. Marijom Kolbe, s. Fidelmom, s. Brigitom i s. Bernardom – Hrvaticom koja je doputovala iz Ljubljane da pomogne sestrama do kraja održavanja izložbe – učenicima su bili zanimljivi i pozorno su slušali njihova iskustva, a mnogi su poželjeli i volontirati u pučkoj kuhinji u sklopu samostana.

 

 

Autor: Z. K./IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.