O KRISTU SAMOM Kardinal Burke u Zagrebu predstavlja svoju knjigu o ljepoti i snazi Euharistije!

Autor: Z. K. /IKA

Predgovor potpisuje kardinal Sarah

U organizaciji nakladnika “Sofijina kuća” iz Visa u nedjelju 23. listopada bit će predstavljen hrvatski prijevod knjige “I Božja ljubav tijelom postala – Sveta Euharistija kao sakrament ljubavi” kardinala Raymonda Lea Burka u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti kardinal Burke i glavni urednik “Sofijine kuće” Robert Dumančić. Knjiga će biti predstavljena u 18 sati. Predgovor za hrvatsko izdanje kardinalove knjige napisao je kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Knjiga sažima učenja svetoga pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. Kardinal Burke istražuje ljepotu i snagu Euharistije u svjetlu dubokih učenja papa. Koristeći jasan i poučan jezik, kardinal vodi čitatelje kroz učenje Crkve o tom sakramentu i njegovu mjestu u životu svakoga kršćanina. Knjiga povezuje bogatu teologiju Crkve s pastoralnim djelovanjem i duhovnim životom.
Kardinal Raymond Leo Burke rođen je 30. lipnja 1948. godine u Richland Centeru, u državi Wisconsin. Studije u pripremi za svećeničko ređenje pohađao je na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu (1971.–1975.), a za svećenika ga je 29. lipnja 1975. u bazilici Svetoga Petra u Rimu zaredio papa Pavao VI. Prva služba oca Burkea bila je služba pomoćnoga rektora katedrale Sv. Josipa Radnika u La Crosseu. Godine 1977. dobio je dodatnu dužnost poučavanja religije u srednjoj školi “Aquinas” u La Crosse. Godine 1980. Burke se vratio u Rim na studij crkvenoga prava na Papinskome gregorijanskom sveučilištu. Godine 1984. imenovan je moderatorom Biskupskoga ordinarijata i vicekancelarom biskupije La Crosse.
Godine 1989. Burke se vratio u Rim, gdje ga je papa Ivan Pavao II. imenovao braniteljem ženidbenoga veza Vrhovnoga sudišta Apostolske signature. Nakon petogodišnje službe Papa ga imenuje biskupom u biskupiji La Crosse 10. prosinca 1994. godine. Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa 6. siječnja 1995. u Bazilici Sv. Petra te je 22. veljače 1995. postavljen u Biskupiju La Crosse. Biskup Burke imenovan je, zatim, 2003. g. nadbiskupom St. Louisa u Missouri. Papa Benedikt XVI. imenovao je nadbiskupa Burkea 2008. godine za prefekta Vrhovnoga suda Apostolske signature pri Svetoj Stolici. Na toj je dužnosti bio do 2014. godine. U Zbor kardinala uvršten je 20. studenoga 2010. godine. Imenovan je, zatim, članom Kongregacije za biskupe, Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, te Papinskoga vijeća za tumačenje zakonskih propisa. Od 2011. godine imenovan je za člana Vijeća kardinala i biskupa u Odsjeku za odnose s državama u Državnome tajništvu.

Autor: Z. K. /IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.