NADBISKUP OTKRIO VELIKI PROBLEM KATOLIKA: ‘Ne možete se nazivati katolicima i glasovati za nevjernike’!

Autor: Z.K.

Ne možemo se nazivati katolicima i onda se jednostavno maknuti u stranu dok dok se ubija nerođenu djecu.

Nerijetko se susrećemo s ljudima, mahom katolicima koji zbog neznanja, nevjere ili pak straha od osude javnosti ne slijede svoj katolički nauk uvijek i na svakom mjestu bez obzira na to što će svijet reći i li misliti. A da je danas teško biti katolik (uvijek je bilo) dokazuje i posljednji napad svijeta na katoličko glasilo uz Hrvatskoj, Glas Koncila koji je napadnut od svjetovnih udruga jer je u katoličkom glasilu širio katolički nauk o ženi! I naravno, kada samo pogledamo koliko se zapravo buke podiglo na katolički nauk u katoličkoj zemlji, naravno da neki katolici od straha ne žele zauzimati stav te u tom trenutku upadaju u mlakost vjere koja onda nekako i gubi smisao. A ako ste mislili da je to samo u Hrvatskoj varate se. Iste udruge, isti financijeri, isti mediji i njihovi vlasnici u konačnici vrše istu propagandu protiv katoličkog nauka u cijelom svijetu, stoga je ‘mlakih’ katolika ili bolje rečeno zbunjenih sve više i više. Riječ je o ljudima koji se izjašnjavaju katolicima ali će bez problema dati svoj glas za ubojstvo nerođenog djeteta, ili će pak glasovati za takvu politiku. Riječ je o katolicima koji neće brata upozoriti da je zlo zlo, o katolicima koji se zbog ‘političke korektnosti’ odriču vlastitog nauka, odnosno onoga što je Isus naviještao. Na takve katolike osvrnuo se i mons. Charles Chaput u kolumni na web-stranici Philadelpijske nadbiskupije, uoči izbora, a s obzirom na to da su izbori i u Hrvatskoj, kolumna je aktualna i za nas.

‘Ako vjerujemo da je nešto teško zlo i štetno za društvo, onda imamo dužnost – ne samo vjersku dužnost, nego i demokratsku dužnost – držati odgovornim kandidate koji to zlo žele dopustiti. Ne učiniti to bi bila zloporaba naše odgovornosti.’

Osvrćući se na predstojeće izbore za američkog predsjednika, nadbiskup Chaput je istaknuo da ‘razdvajanje Crkve i države’ nikada ne može značiti da vjernici trebaju šutjeti o zakonskim pitanjima, imenovanju sudaca ili politici. Zadaća Crkve nije sponzorirati političke kandidate. Ali je itekako zadaća Crkve voditi katolike da misle i djeluju u skladu sa svojom vjerom’.

‘Katolik’ je riječ sa stvarnim značenjem – naglasio je mons. Chaput. ‘Ako se nazivamo katolicima, onda ta riječ ima posljedice za naša vjerovanja i postupke. Ne možemo se iskreno nazivati ‘katolicima’, a onda se ponašati kao da to nismo’.

‘Ako muž svojoj ženi kaže da ju voli, ona će htjeti vidjeti dokaz toga u njegovoj vjernosti. Tako je i s našim odnosom s Bogom. Ako kažemo da smo katolici, moramo to iskazati svojom ljubavlju prema Crkvi i vjernošću onome što ona naučava i vjeruje. U suprotnome se jednostavno zavaravamo. Bog se zasigurno neće dati prevariti’– napomenuo je nadbiskup, a izvještava Radio Vatikan.

Premda Crkva nije ‘politički organizam’ i ne smije zapasti u strančarstvo, Sveto Pismo i katolički nauk imaju javne posljedice i vode nas u odnošenju prema drugima – objasnio je nadbiskup. ‘Ne možemo se nazivati katolicima i onda se jednostavno maknuti u stranu dok se zlostavlja useljenike ili dok se pljačka siromašne ili – još temeljnije – dok se ubija nerođenu djecu. Ako je naša vjera stvarna, onda će donijeti plodove u našim javnim odlukama i ponašanju, uključujući naše političke izbore.“

Philadelphijski je nadbiskup napomenuo da svi trebamo slijediti svoju savjest, ali da ona „ne proizlazi na čudesan način iz vakuuma“ te da ispravno formiranje savjesti znači ‘podvrgavanje Božjoj volji’ i ‘slušanje savjeta Crkve’. ‘Ako se kao katolici često ne slažemo s naukom Crkve u ozbiljnim pitanjima, onda vjerojatno nije Crkva u krivu. Problem je daleko vjerojatnije u nama’.

‘Bolji smo građani kad smo vjerniji katolici. Što smo vjerodostojniji katolici u svojim životima, izborima, postupcima i uvjerenjima, to ćemo više moći doprinijeti moralnom i političkom životu’– zaključio je nadbiskup Charles Chaput.

Autor: Z.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.