Miranda Cikotic/PIXSELL

Nadbiskup Barišić zaredio za đakone trojicu bogoslova

Autor: IKA

Svoju đakonsku službu fra Mario Lemo vršit će u župi sv. Luke u Otoku, don Luka Stipinović u konkatedrali sv. Petra u Splitu, a don Gabrijel Kamber kao nadbiskupov tajnik

„Današnja svetkovina Krista Kralja, kralja ljudskih srdaca i kozmičkih prostranstava obogaćena je novim kandidatima za đakonat. Dok ih pratimo svojom molitvom zahvaljujemo Bogu što ih je pozvao da mu služe i da budu znakovi njegove prisutnosti u ovome svijetu”, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prilikom đakonskoga ređenja koje je upriličeno na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, 20. studenoga, u ispunjenoj katedrali sv. Dujma u Splitu.

Tom prigodom zaredio je za đakone trojicu bogoslova, jednog na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Maria Lemu (28), te dvojicu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: don Luku Stipinovića (36) i don Gabrijela Kambera (24). U slavlju je sudjelovalo više od dvadeset svećenika, odgajatelja i profesora na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom fra Joškom Kodžomanom, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, pastoralnim vikarom mons. Nediljkom Antom Ančićem te župnikom don Tomislavom Ćubelićem.

Nakon što su kandidati za đakonat navijestili Riječ Božju te njihovi odgojitelji (fra Domagoj Volarević i don Boris Vidović) pred nadbiskupom zajamčili da su prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju naglasivši službu đakonata, kao smisao predanja i služenja Bogu i Crkvi. „Vi ste na svoj način Božji dar Crkvi i narodu. Prepoznati ste kao oni koji će svjedočiti Božju milosrdnu ljubav svima, a na poseban način siromasima duhom i tijelom. Sami ne možete pristupiti drugima kao sakrament njegove ljubavi. Zato s njim možete biti milosrdni svjedoci njegove ljubavi. Pozvani ste na duhovna i tjelesna djela milosrđa: obući gologa, nahraniti gladnoga, utješiti žalosnoga ne svojom mudrošću i sposobnostima nego uz pomoć Božje snage i milosti”, naglasio je nadbiskup Barišić. Budući da je svetkovina Krista Kralja pojasnio je da Kristovo kraljevanje nije nasilno nego u ljubavi koja želi preobraziti ljudska srca, u požrtvovnoj ljubavi za naše spasenje. „Krist je kralj milosrdne Božje ljubavi, kralj mira, pravde i praštanja. On je lice Božjega milosrđa”, kazao je nadbiskup te pozvao buduće đakone da nasljeduju Isusa. Upozorio ih je da kao poslužitelji kod stola Riječi i stola Euharistije budu ponizni, skromni i svjesni veličine otajstva, da ne upadnu u napast dokazivanja, manipulacije i dominacije. „Dragi đakoni, čuvajte ovaj dar, ovo otajstvo služenja Ljubavi u čistoći savjesti. Naviještajte riječima i djelima”, zaključio je svoju propovijed. Nakon danih obećanja poslušnosti uslijedila je prostracija uz molitvu litanija Svim Svetim.

Nadbiskup je, potom, polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima za đakonat podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Đakoni su obukli đakonsku liturgijsku odjeću, primili iz nadbiskupove ruke knjigu Evanđelja i razmijenili s njim cjelov mira. A nakon popričesne molitve, uz zahvale i čestitke nadbiskupa Marina Barišića, nazočnima je svoju riječ uputio provincijal Kodžoman zahvalivši svima koji su pridonijeli rađanju i razvitku njihova zvanja, roditeljima i rodbini đakona, odgojiteljima i profesorima, župnicima i župnim zajednicama te prijateljima i kolegama. „Svaki od nas pojedinaca nosi pečat izvornosti i obilježja života vječnoga. Čovjek se rađa da bi postao bogatstvo svojoj zajednici, obitelji i društvu, Crkvi i narodu. Stoga vama dragi đakoni želim da duhovnim bogatstvom koji nosite u sebi obogatite sve ljude do kojih će vas Providnost dovesti, da doživite starost uz osjećaj da ste ispravno odlučili. Biti đakon ne znači imati privilegij i moć nego znači slijediti Krista i u njegovo ime biti blizu svima koji su potrebni pomoć”, kazao je provincijal Kodžoman pozvavši nazočne da mole kako za novozaređene đakone tako i za nova duhovna zvanja radi izgradnje Crkve i društva.

Misno slavlje, koje je završilo himnom „Tebe Boga hvalimo” i nadbiskupskim blagoslovom, svojim je pjevanjem uveličao mješoviti Prvostolni zbor sv. Dujma pod vodstvom mo. don Šime Marovića i uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačina. Svoju đakonsku službu fra Mario Lemo vršit će u župi sv. Luke u Otoku, don Luka Stipinović u konkatedrali sv. Petra u Splitu, a don Gabrijel Kamber kao nadbiskupov tajnik.

Autor:IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.