‘Kršćanima prijeti potpuno uništenje!’

Autor: Vjera/Radio Vatikan

Snažno upozorenje nadbiskupa promatrača Svete Stolice pri UN-u.

Kršćanima i pripadnicima drugih etničkih i vjerskih manjina na Bliskom istoku prijeti potpuno uništenje. Mora se zaustaviti nasilje u Božje ime – ustvrdio je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač svete stolice pri Ujedinjenim narodima, govoreći na zasjedanju Opće skupštine o stanju na Bliskom istoku i o palestinskom pitanju.

Riješiti izraelsko-palestinsko pitanje

Nadbiskup je izrazio zabrinutost zbog obustave izraelsko-palestinskih pregovora, koji su prekinuti upravo onda kada su diplomatski napori trebali potaknuti rješenje o dvjema državama u međunarodno priznatim granicama. Nadbiskup je istaknuo potrebu jedinstvene vlade u Zapadnoj Obali i Gazi radi napretka mirovnih pregovora i dostave međunarodne potpore stanovništvu koje u cijelosti ovisi o humanitarnim pothvatima.

Bliski istok, danas zemlja nasilja i nehumanosti

Govoreći općenito o Bliskom istoku, rekao je da se kolijevka civilizacije i mjesta rođenja židovstva, kršćanstva i islama, pretvorila u poprište nevjerojatne surovosti. Potpuno preziranje međunarodnoga humanitarnoga prava vinulo se do zabrinjavajuće visine nehumanosti. Škole, bolnice, humanitarni konvoji, humanitarni djelatnici i novinari stalna su meta bezobzirnih napada. Leševi pod ruševinama i lutajuće izbjeglice jasno su svjedočanstvo ciničkoga preziranja i gaženja međunarodnih humanitarnih pravila – ustvrdio je stalni promatrač Svete Stolice.

S Papom za neodgodivo primirje u Siriji

Nadbiskup je podsjetio na nedavni apel pape Franje da se u Alepu odmah obustavi ratno djelovanje, također i u drugim krajevima Sirije, te da se dogovori trajni prekid vatre kako bi se omogućio izlaz civila, osobito djece, koji trpe žestoka bombardiranja. Dok mi nastavljamo raspravljati, kršćani i članovi drugih etničkih i vjerskih manjina na Bliskom istoku su na rubu posvemašnjega uništenja, sa svojim crkvama, samostanima, spomenicima i predmetima bogoštovlja, od koji su mnogi pretvoreni u prašinu i ruševine.

Da bi se zaustavilo prolijevanje krvi i uništavanje, potrebna je suradnja cijele međunarodne zajednice. Treba obustaviti dopremu oružja i streljiva, te po svaku cijenu promicati dijalog, pregovore, humanitarnu potporu, solidarnost i poštovanje temeljnih ljudskih prava. U konačnici, nasilje u Božje ime mora prestati– zaključio je nadbiskup Auza.

Autor: Vjera/Radio Vatikan

ZADNJE VIJESTI