Zvonimir Coric/VLM

KRIZMANICIMA SE GUBI ONO BITNO Sakrament Krizme odrađuje se pod pritiskom!

Autor: Vlč. Vladimir Trkmić

Zgodno se dosjetio jedan župnik u jednoj zagorskoj župi. Uveo je običaj da krizmanici na Krizmi nose narodnu nošnju toga kraja...

Postojao je običaj u župama da dan prije Krizme, nakon ispovijedi krizmanike posjeti mjesni dekan, te ispita vjerničko znanje kandidata za primanje sakramenta sv. Potvrde. Tako je u jednu župu došao dekan i ispitao kandidate o poznavanju katoličkog nauka. Sve je prošlo vrlo lijepo. Zadovoljan je bio dekan, župnik i vjeroučitelji. Na odlasku iz župe dekan je sjedavši u auto rekao vjeroučiteljima: „Recite krizmanicima da sutra ne sramote mene, župnika i vas.“ Vjeroučitelji su bili zatečeni tom izjavom dekana. Čudeći se pogledavali su se međusobno upitno. Vidjevši čuđenje vjeroučitelja, župnik im reče: „Rekao vam je time da upozorite krizmanike kako će sutra biti odjeveni.“

Poznata je činjenica da krizmanici na dan Krizme žele biti odjeveni u markiranu odjeću koja je u trendu. Tako od svojih roditelja traže da im kupe odjevne predmete poznatih marki proizvođača. Taj dan žele biti posebni, u duhu modnog trenda. Djevojke obično traže cipele s visokom potpeticom. A mladići žele imati odijela posebne modne marke. Svi ti zahtjevi mladih često stvaraju muku roditeljima kako pribaviti željeno. Mladi ne odustaju! Žele biti u trendu trenutne mode i modnih kreacija. Znao sam primijetiti da se na Krizmi djevojke otežano kreću, teško im je hodati u cipelama s visokom potpeticom. Vjerojatno im trpe nožni mišići i teško im se kretati s potpeticom od nekoliko centimetara, jer do jučer su hodale samo u tenisicama. Ali moda je takva!? Na odijevanje da ne trošimo riječi. Često su to odjevni predmeti koji se ni u čemu ne uklapaju u sakralni prostor.

Pod pritiskom su također kume i kumovi jer nisu slobodni u odabiru poklona. Kupuju ono što od njih „potiho“ ili javno očekuju krizmanici. Što se darivanja tiče teškoće imaju i članovi rodbine krizmanika. Što kupiti, a da bude po volji njihovom rođaku koji prima krizmu? Vrlo je zahtjevno i teško biti kum ili kuma na Krizmi. Neki odbijaju kumstvo jer ne bi mogli zadovoljiti očekivanja kumčeta. Smiješno je u crkvi promatrati na dan Krizme kako se krizmanice teško kreću u cipelama koje do tada nikada nisu nosile s tako velikom potpeticom. Ali trend je takav?

Zgodno se dosjetio jedan župnik u jednoj zagorskoj župi. Uveo je običaj da krizmanici na Krizmi nose narodnu nošnju toga kraja. Dečki imaju čizme, bijelu košulju od domaćeg starinskog platna, prsluk (lajbek), hlače, a djevojke zagorsku starinsku nošnju. Taj župnikov pokušaj uvođenja narodne nošnje je uspio. Prva Krizma je bila dobar pokušaj i to je preraslo u tradiciju. Nošnje su sačuvane i posuđuju se iz generacije u generaciju te tako odjeća nije udar na roditeljski džep krizmanika. Prekrasno je vidjeti tako odjevene krizmanike, koji na taj način svjedoče pripadnost svome kraju, a ne trenutnoj modi cipela s visokom potpeticom koje se nose možda samo taj dan, ili Bossovom odijelu kojeg krizmanik više ne oblači jer se inače odijeva sportski.

Ne treba previše trošiti riječi na troškove svečanog ručka i na pritisak koji imaju roditelji koga će pozvati,a koga ne. Tako često u „debeloj“ sjeni ostane ono bitno vjerničko; a to je svjesnost primanja darova Duha Svetoga. Nebitno postane bitnim, a bitno postane nebitnim. Sve je pod pritiskom jer mora biti u trendu baš sve, od odijela do ića i pića. Kako se izvući iz tog pritiska i biti originalan, jednostavan i skroman? Odan duhom i tijelom po svemu svetosti dana? Posvećen prvotno snazi Duha Svetoga i njegovim Darovima potrebitim da se mogu razvijati tijekom života bez pritiska kao gorušićino zrno u biću krizmanika ili krizmanice?

Autor:Vlč. Vladimir Trkmić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.