Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije

Kardinal Sarah koji predvodi svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata doputovao u Zagreb

Autor: A.P.

Sljedećeg će dana, 1. lipnja kardinal Sarah održati predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te predstaviti svoju knjigu „Bog ili ništa“, koja je dosad prevedena na 12 svjetskih jezika, a uskoro će biti prevedena i na hrvatski jezik.

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata doputovao je u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. godine u Zagreb.

U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, kardinala Saraha dočekali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Kardinal Sarah prevodit će u utorak, 31. svibnja koncelebrirano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati povodom proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, navodi u svom priopćenju Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Sljedećeg će dana, 1. lipnja kardinal Sarah održati predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te predstaviti svoju knjigu „Bog ili ništa“, koja je dosad prevedena na 12 svjetskih jezika, a uskoro će biti prevedena i na hrvatski jezik.

Robert Sarah rođen je 15. lipnja 1945. u Ourousu, Republika Gvineja. Kao dječak pohađa sjemenište u Obali Bjelokosti, a 1960. vraća se u domovinu kako bi završio studij. Tada je na vlasti u Gvineji bila demokratska stranka inspirirana ideologijom marksizma koja je nacionalizirala sve katoličke škole, uključujući i sjemenište pa je Sarah primoran svoj studij završiti u Senegalu. Iz Senegala vrlo brzo odlazi na studij na Papinsko sveučilište Gregoriana, te na Studium Biblicum Franciscanum u Jeruzalem.

Nakon samo 10 godina svećeništva, papa Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa 1979. godine nazvavši ga „dječakom biskupom“ jer je u vrijeme ređenja bio najmlađi biskup na svijetu.

Godine 1985. Sarah je imenovan predsjednikom Gvinejske biskupske konferencije, a iste godine postaje glavni posrednik između Crkve i gvinejske vlade nakon smrti marksističkog diktatora Ahmeda Sékoua Touréa.




Sarah ustaje protiv svake autokracije i korumpiranih režima pa za vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II. Gvineji 1992. godine apelira na papu da osudi nedjela afričkih političkih vođa.

„Recite afričkim vladama da su one reforme, koje su uprljane krvlju i koje izazivaju ljudske i ekonomske katastrofe, beznačajne“, kazao je tada Sarah papi.

U listopadu 2001. godine Sarah je pozvan u Rim i imenovan tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda („Propaganda Fidei“). Godine 2010. postaje predsjednik Papinskog vijeća „Cor Unum“, vatikanske ustanove za Papina karitativna djela.




U studenom 2010. papa Benedikt XVI. pridružuje ga kardinalskom zboru, a 23. studenog 2014. godine papa Franjo imenuje ga prefektom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Kardinal Sarah član je i Kongregacije za kauze svetaca, te član Papinskog vijeća za laike i Papinskog vijeća za pravdu i mir.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.