Flickr

Kardinal Gerhard Ludwig Müller dobit će počasni doktorat Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Autor: dnevno.hr

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller u utorak, 8. studenog 2016. dolazi u Zagreb u povodu dodjele počasnog doktorata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Kardinal Gerhard Ludwig Müller pročelnik je Kongregacije za nauk vjere, predsjednik Međunarodne teološke komisije, predsjednik Papinske biblijske komisije te predsjednik Papinske komisije ‘Ecclesia Dei’.

Iz ureda Zagrebačke nadbiskupije stigao je životopis kardinala Müllera:

“Rođen je 31. prosinca 1947. u Finthenu, predgrađu grada Mainza u obitelji Martina i Liobe r. Straub. Nakon završenog studija filozofije i teologije u Mainzu, a kasnije u Münchenu, Freiburgu i Breisgau, 1977. godine postiže doktorat pod mentorstvom profesora, kasnije kardinala, Karla Lehmanna. Godinu kasnije službuje na trima župama te kao vjeroučitelj u dvjema srednjim školama. Godine 1985. postaje profesorom, a godinu dana kasnije preuzima Katedru dogmatske teologije na Ludwig-Maximilian sveučilištu u Münchenu.

Papa Ivan Pavao imenuje ga 1. listopada 2002. godine biskupom Regensburga. Za vrijeme svog biskupovanja ističe se posebnim osjećajem za kulturu, za liturgiju, te dobrotvornim radom. Godine 2012. papa Benedikt predlaže ga za pročelnika Kongregacije za nauk vjere, da bi ga papa Franjo 21. rujna 2013. godine imenovao na tu dužnost. Za kardinala ga je kreirao papa Franjo 22. veljače 2014. godine. Kardinal Müller autor je mnogih knjiga i znanstvenih članaka, te dobitnik četiriju počasnih doktorata katoličkih sveučilišta u Poljskoj i Peruu.”

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.