Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Kardinal Bozanić zaredio petnaest novih đakona (FOTO)

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Homiliju je završio ističući činjenicu da ređenici primaju sveti red đakonata u Svetoj godini i u godini kad započinju sinodska zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije: „Vidimo potrebe u životima naših vjernika, potrebe koje donose nove društvene okolnosti, stoga Sinodu želimo živjeti kao novi zamah Duha Svetoga kao obnavljanje i jačanje blizine svih nas vjernika u domu naše Nadbiskupije.

„Dragi ređenici, ovo je trenutak u kojem se prepuštate Kristu da bi vas On potvrdio i ojačao. U Krista se usidrujete, u Njemu je sigurnost vašega života, u Njemu nalazite podršku da biste i vi mogli drugima pružati podršku na putu njihova života.“ riječi su to iz homilije đakonskog ređenja koje je u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim te okupljenim provincijalima, svećenicima, redovnicima redovnicama i Božjim narodom predslavio u subotu 8. listopada 2016. godine u zagrebačkoj katedrali nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić zaredivši petnaest novih đakona.

Biti kršćanin znači živjeti na strani Božjeg ‘da’

„Što znači biti vjernik?“ upitao je Kardinal tumačeći u homiliji odlomak misnog čitanja. „Slijediti Isusa znači prihvatiti Marijin put: Da, neka mi bude po tvojoj riječi! Znači poput Marije, s povjerenjem i predanjem, otvoriti vrata svoga života Isusu Kristu.“ odgovorio je istaknuvši da „je Isus uvijek vjeran i nikad nema potrebu opozvati ono što je rekao i obećao, jer je sav u istini i ljubavi. U Kristu je uvijek istina. On je naprosto istina. Nama je u Isusu dan čvrst temelj. U Njemu smo slobodni. Tko se udaljuje od istine ne postiže slobodu. Udaljavanje od Isusa ne čini naš život slobodnijim, nego srljamo u ispraznost.“

S druge strane „čovjek je povjerljiv i vjeran ne samo ako to pokazuje u redovitosti života, nego i onda kad to od njega traži trpljenje i žrtvu“, kao što je to svojim primjerom pokazao blaženi Alojzije Stepinac.

„Istina od nas traži čitav život, u postojanosti i strpljivosti. Naime, istina nas uvijek nadilazi, ona nije ‘da’ i ‘ne’, ona je uvijek ‘da’. Isus Krist je pravi ‘da’, On je Istina kojoj treba ostati vjeran. U toj Istini i mi nalazimo sami sebe. Koliko više ostajemo vjerni Isusu Kristu u teškoćama i olujama života, toliko više dolazi do izražaja dubina i bogatstvo zajedništva s Njime i bezvrijednost onoga što se Njemu opire.“

Biti đakon znači povjeriti se onom „Da!“ Isusa Krista

Obraćajući se ređenicima u nastavku homilije, Kardinal je govorio o značenju đakonske službe. „Dragi prijatelji, dosljednost, redovita povezanost s Bogom po molitvi, čistoća života i osjećaja trebaju krasiti Kristova službenika. Ljudi će osjetiti radost kada vide svjedoka Evanđelja kojemu je jedina utjeha što je u zajedništvu sa svojim Gospodinom i što dijeli njegovu milosrdnu ljubav braći i sestrama.“

Homiliju je završio ističući činjenicu da ređenici primaju sveti red đakonata u Svetoj godini i u godini kad započinju sinodska zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije: „Vidimo potrebe u životima naših vjernika, potrebe koje donose nove društvene okolnosti, stoga Sinodu želimo živjeti kao novi zamah Duha Svetoga kao obnavljanje i jačanje blizine svih nas vjernika u domu naše Nadbiskupije.

Sveti red đakonata primili su pet dijecezanskih i deset redovničkih kandidata

Za Zagrebačku nadbiskupiju sveti red đakonata primili su Mario Dukić iz župe sv. Petra apostola, Zaprešić; Danijel Hačko iz župe sv. Ane, Sveta Jana; Krunoslav Kolar iz župe Presvetog Trojstva, Kraljevec na Sutli; Željko Nestić iz župe Uznesenja BDM, Brezovica i Tomislav Šagud iz župe sv. Blaža, Zagreb.




Za Franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sveti red đakonata primili su fra Dragan Grizelj iz župe Presvetoga Trojstva, Daruvar, Požeška biskupija; fra Marijan Vidović iz župe sv. Anastazije, Samobor, Zagrebačka nadbiskupija; fra Ivan Nikolić iz župe sv. Antuna Padovanskog, Otok, Đakovačko-osječka nadbiskupija; fra Matija Marijić iz župe sv. Josipa Radnika, Slavonski Brod, Đakovačko-osječka nadbiskupija; fra Josip Sedlar iz župe sv. Antuna Padovanskog, Čakovec, Varaždinska biskupija i fra Ivan Crnković iz župe Blažene Djevice Marije Snježne, Kamensko, Zagrebačka nadbiskupija.

Za Provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca sveti red đakonata primio je fra Ivan Marija Lotar iz župe sv. Ćirila i Metoda, Vinkovci, Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Za Hrvatsku dominikansku provinciju sveti red đakonata primio je fr. Ivan Dominik Iličić iz župe sv. Euzebija i Poliona, Vinkovci, Đakovačko-osječka nadbiskupija.




Za Hrvatsku karmelsku provinciju sv. Oca Josipa sveti red đakonata primio je Vedran Pavlić iz župe sv. Jakova apostola, Riječka nadbiskupija te Alen Mažić iz župe sv. Terezije od Djeteta Isusa, Zagrebačka nadbiskupija.

Prije završnog blagoslova Kardinal se još jednom obratio novozaređenim đakonima i okupljenima, istaknuvši da je „svaki poziv otajstvo, tajna Božje ljubavi prema čovjeku“.

„Budite vjerni istini, vjerni ljubavi, vjerni zajedništvu, vjerni Isusu Kristu bez ikakva straha. Znajte da je Isus uvijek vjeran i nikad ne ostavlja one koji mu služe“, zaključio je Kardinal.

Autor:Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.