KAD DUH PROBIJA ISTINU Više od 350 ljudi molilo u Europskom parlamentu!

Autor: Z. K. / Ika

Evo me, Gospodine, geslo je ovog događaja!

Europski parlament često je mjesto na kojem se glasuje protiv života, protiv nade i protiv kršćanskih vrijednosti, međutim kršćanski pojedinci, a među njima i hrvatska Marijana Petir probijaju duhom istinu te u parlamentu čine nezamislivo. I dok se Europa sve više utapa u netrpeljivosti prema svemu kršćanskom, poput svijetla u tami pojavljuje se Molitveni doručak, događaj na kojemu se moli i svjedoči vjera!

Naime, Europski molitveni doručak okupio je 6. i 7. prosinca u Europskom parlamentu u Bruxellesu više od 350 gostiju iz svih krajeva Europe i svijeta, među njima i deset gostiju koji su stigli iz Hrvatske na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koja je jedna od suorganizatorica toga događaja.
Pod geslom „Evo me, Gospodine!” devetnaesti po redu molitveni doručak u Europskom je parlamentu okupio političare, diplomate, poslovne ljude, voditelje nevladinih organizacija i pojedince kojima je zajednička vjera u Isusa Krista kako bi zajedno promišljali o izazovima pred kojima se Europa i svijet danas nalaze i ohrabrili se u daljnjem djelovanju.
Kao govornici na 19. Europskom molitvenom doručku sudjelovali su bivši premijer Etiopije Tamrat Layne i princeza Margareta od Lihtenštajna. Oboje su sa sudionicima molitvenog doručka podijelili snažna svjedočanstva vjere.
Layne je govorio o svom putu preobraćenja od gerilca i komunista do gorljivog čovjeka vjere koji danas putuje svijetom ohrabrujući ljude svojom životnom pričom. Osvrnuo se i na krizu u kojoj se Europa nalazi danas te kazao kako Europu neće spasiti niti materijalno bogatstvo niti ljudska mudrost, niti ovozemaljski vođe, već Bog koji nas i danas postavlja na kušnju. „Europa se nalazi pred ključnim izazovom. Gospodin pita: Koga da pošaljem? Na nama je da odgovorimo: Evo me, mene pošalji!”, kazao je Layne.
Princeza Margareta of Lihtenštajna podijelila je vrlo osobno iskustvo sa sudionicima 19. Europskog molitvenog doručka, dojmljivo svjedočanstvo trudnoće i majčinstva te otvorenosti životu. I ona je tako posvjedočila da se u životnim kušnjama potrebno osloniti na Boga koji te kušnje pred nas i postavlja kako bi iskušao našu vjeru. Govorila je i o svom stricu kralju Baudoinu koji joj je životni uzor jer je uvijek u svojim dnevnim obvezama pronalazio vremena za molitvu. Princeza Margareta od Lihtenštajna kazala je kako su Europi i svijetu danas više nego ikada potrebni vođe koji ishodište za svoje djelovanje pronalaze u vjeri.
19. Europski molitveni doručak započeo je u utorak večerom dobrodošlice na kojoj je nastupio i hrvatski glazbenik – Luka Balvan. Deseteročlano hrvatsko izaslanstvo sastavljeno od predstavnika katoličkih novinara i angažiranih vjernika laika sudjelovalo je i u panel raspravi koja je uslijedila nakon molitvenog doručka, kao i na molitvenom ručku kojim je cijeli program zaključen, a kojim je moderirala zastupnica Petir. U izaslanstvu su bili glavni urednik Radio Marije p. Stjepan Fridl, glavni urednik Hrvatskoga katoličkog radija Anto Mikić, glavna urednica Informativne katoličke agencije Suzana Peran, iz Tiskovnoga ureda Splitsko-makarske nadbiskupije Danira Matijaca i Petar Jurčević, novinar Bitno.neta Tino Krvavica, kolumnist Nino Raspudić, voditelj Molitvene inicijative “40 dana za život” Ante Čaljuškić i p. Marko Glogović, iz Centra za nerođeni život Betlehem, te kantautor Luka Balvan.
Osvrćući se na temu 19. Europskog molitvenog doručka, Petir je kazala kako je Božji poziv na nasljedovanje poprilično radikalan jer on iziskuje da napustimo sve svoje komocije i sigurnosti te da životom svjedočimo što propovijedamo. Ohrabrila je potom sve prisutne da se odvaže odgovoriti na taj poziv.
Jedan od govornika na ovogodišnjem molitvenom doručku Tamrat Layne na poziv zastupnice Marijane Petir ovoga će tjedna posjetiti i Hrvatsku. Naime, u petak, 9. prosinca Layne će gostovati u Križevcima gdje će se susresti s dogradonačelnikom Tomislavom Katanovićem i održati predavanje fokolarima, a potom će govoriti i studentima u zagrebačkom studentskom domu Gradec, piše IKA.

Autor:Z. K. / Ika
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.