‘Josipe , o oče sveti, čuvaj kuću i posveti. Sva obitelj da se složi, ljubav sveta da se množi’

Autor: Vlč. Vladimir Trkmić

„Neka ova godina bude vrijeme posebne molitve za naše obitelji i za hrvatsku Domovinu, u zahvalnosti prema svima koji su u prošlosti, a osobito u Domovinskkome ratu, za nju žrtvovali.“

Zagrebu 19. ožujka Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački svojim proglasom proglasio je Godinu Svetoga Josipa na području zagrebačke nadbiskupije. Ona će vremenski biti omeđena dvjema svetkovinama svetog Josipa te će trajati od 19. ožujka 2017. do 19.ožujka 2018. godine. Kardinal u proglasu istiće:“ U Hrvatskoj nacionalnoj povijesti s posebnim ponosom i obvezom pamtimo da je tadašnji hrvatski Sabor, duboko osjećajući bilo naroda, svetog Josipa 1687. godine, dakle prije 330. godina, jednoglasno izarao za posebnoga zaštitnika Kraljevstva Hrvatske. Hrvatski su biskupi godine 1972. godine zauzeli stav da je odluka Hrvatskoga sabora iz 1687. godine „i sada na snazi, jer Sabor nije imao apstraktno Hrvatsko Kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljava sve peripetije oko svoga suvereniteta“ Kardinal želi da posebno duhovno žarište te Godine bude Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.. On citira i potiće u proglasu da nas neka vodi blaženi Alojzije Stepinac koji je bio veliki štovatelj sv. Josipa. „Nadalje, sveti je Josip na najizvrsniji način očitovao odgovornost prema primljenom pozivu, preuzevši na zemlji ulogu oca i odgojitelja našega Spasitelja pristajući uz Božji plan ludskoga spasenja. U svojoj pravednosti štitio je i ljubavlju pratio Blaženu Djevicu Mariju u njezinu prihvaćanju Božje Riječi . Postao je uzorom dobrohotne ljudske poniznosti, koju kršćanska vjera uzvisuje i daje joj puno značenje.“ Ova godina je godina kada zagrebačka nadbiskupija proslavlja Drugu sinodu. To je po mišljenju Kardinala dobra prilika da se u poniznosti obratimo svetom Josipu moleći zaštitu za najslabije, za nerođene, odgoj i skrb za djecu i mlade, za nerođene i nesebičnost i samozatajnost u vršenju službe. „Neka ova godina bude vrijeme posebne molitve za naše obitelji i za hrvatsku Domovinu, u zahvalnosti prema svima koji su u prošlosti, a osobito u Domovinskkome ratu, za nju žrtvovali.“ 10. lipnja 2017. godine biti će središnje slavlje proglašene godine u Nacionalnom svetištu u Karlovcu.

Autor:Vlč. Vladimir Trkmić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.