Isus plače svaki dan, nad nama!

Autor: Vjera

Isus je plakao ne samo radi Jeruzalema, nego radi svih nas

U propovjedi na jutrošnjoj misi (petak) u kapeli Doma Sveta Marta, Sveti je Otac govorio o Božjoj ljubavi i ljudskoj nevjernosti. Komentirajući evanđelje koje veli da Isus plače nad Jeruzalemom, Papa je pojasnio zašto je plakao. Isus plače jer se sjeća povijesti „svojega naroda“. S jedne strane je „neizmjerna“ Božja ljubav, a s druge je „nevjeran, preljubnički, idolatrijski odgovor sebičnoga naroda“. Može izgledati da je psovka „luda ljubav Boga prema svojem narodu“, ali nije , veli Papa ističući kako se Isus sjeća proroka, kao što je Hošea i Jeremija, koji opisuju Božju ljubav prema Izraelu. U današnjem evanđelju Isus se žali: „zbog toga što nisi upoznao časa svoga pohođenja“ – kazao je Papa dodajući:

Upravo to žalosti Isusa Krista, ta povijest nevjernosti, povijest ne prepoznavanja Božje miline, Božje ljubavi, zaljubljenoga Boga koji te traži, jer si i ti nesretan. Isus je u tom trenutku vidio što ga čeka kao Sina. I plakao je… ‘Jer narod nije prepoznao vrijeme kada je pohođen’. Ova se drama nije odvijala samo u povijesti i okončala s Isusom. Ona se odvija svaki dan. To je i moja drama. Svatko se od nas može upitati: Prepoznajem li vrijeme kad sam pohođen? Kad me Bog pohodio?

Papa je istaknuo kako su prekjučer misna čitanja poticala na razmišljanje o tri razloga Božjega pohoda: radi ispravljanja, radi stupanja u razgovor s nama i „da se pozove u našu kuću“. Kada Bog želi ispraviti, poziva na promjenu života. Kada s nama želi govoriti veli nam: „Ja kucam na vrata i zovem. Otvori mi! A da ga Zakej pozove u kuću, veli mu da siđe. Papa je potaknuo da se pitamo kakvo je naše srce, da ispitamo savjest, da se pitamo znamo li slušati Isusove riječi kad kuca na moja vrata i veli: „Popravi se! Svatko od nas je u opasnosti – ustvrdio je Papa dodajući:

Svatko od nas može pasti u grijeh koji je učinio židovski narod, u grijeh Jeruzalema: ne prepoznati vrijeme kad smo pohođeni. Bog nas pak svaki dan pohađa, svaki dan kuca na naša vrata. To trebamo naučiti prepoznati ako ne želimo da zapadnemo u neugodnu situaciju: ‘Što sam ih jače ljubio, što sam ih više zvao, oni se od mene više udaljavali. Je li svaki dan ispituješ savjest o tomu? Je li me Gospodin danas pohodio? Jesam li čuo nekakav zov, neko nadahnuće da ga izbliza slijedim, da učinim neko djelo milosrđa, da malo više molim? Gospodin nas na bezbroj načina poziva da se sretne s nama – kazao je Papa.

Za Papu je dakle glavno prepoznati kada Isus dolazi u posjet da otvori naše srce. Isus je plakao ne samo radi Jeruzalema, nego radi svih nas. Daje svoj život, da mi prepoznamo njegov posjet. Sveti je Augustin govorio: ‘Bojim se Boga, Isusa, kada dođe? Zašto se bojiš? Bojim se da ga neću prepoznati!’ Ako u svojem srcu ne budeš pozoran, nikada nećeš znati je li te Isus posjećuje. Neka nam Gospodin svima udijeli milost da prepoznamo vrijeme kad nas je pohodio i kad će nas pohoditi da otvorimo vrata Isusu kako bi nam se srce povećalo u ljubavi, te u ljubavi služilo Gospodinu – zaključio je Sveti Otac, a propovijed prenosi Radio Vatikan.

Autor: Vjera