mbg

HRVATSKO SVETIŠTE STARO 600 GODINA: ‘Kip Gospe čudesno se premještao sam od sebe’

Autor: Z. K.

Iako ovo marijansko svetište spada pod najstarija hrvatska svetišta, o njemu se malo govori i malo zna!

Svetište Majke Božje Goričke, najveće u Krčkoj biskupiji, ubraja se među najstarija marijanska svetišta u Hrvatskoj. Svetište potječe iz XI. stoljeća, a nalazilo se u predjelu Goričice u današnjem Jurandvoru, odakle mu i naziv “Goričko”. Na sadašnjem mjestu izgrađeno je tijekom XV. stoljeća, a posvećeno 1550. godine po biskupu Albertu Dujmu de Gliricisu. Predaja kaže da su djeca u tri navrata (1415. godine) na čudesan način pronašla na ovom brijegu kip Majke Božje iz crkvice u Jurandvoru, a psljednji put on je čudesno premješten po snijegu. Ovo se područje od starine zvalo Grad, a nastanjeno bijaše još za ilirskoga plemena Japoda.

“Predaja svjedoči da su bivši kip Majke Božje iz donje crkvice u Jurandvoru na čudesan način u tri navrata pronašla djeca pastiri na ovom brdu, a Gospa je čudesnim znakom snijega početkom kolovoza (5. kolovoza – Gospa Snježna) označila mjesto gdje želi svoje svetište. Marijin kip koji potječe s kraja XV. stoljeća nepoznatog je autora, pozlaćen i okrunjen, a Gospa se klanja Djetetu koje mirno počiva na njezinim koljenima”, piše na stranicama krčke nadbiskupije.

“Mnogima je već poznato da ove godine u našem starodrevnom svetištu Majke Božje Goričke kod Baške obilježavamo 600. obljetnicu prisutnosti Marijine na tom svetom mjestu. Naime, godine Gospodnje 1415., na dan 5. kolovoza, na ovom je mjestu pao snijeg pri trećem čudesnom preseljenju kipa Majke Božje iz ondašnje crkvice u Jurandvoru”, rekao je rektor ovog svetišta, Marinko Barbiš prošle godine kada je ovo svetište obilježavalo nevjerojatnih 600 godina postojanja. Naime, kako su čudesna putovanja kipa Majke Božje Goričke impresionirale velik broj vjernika, u ovo svetište stoljećima se hodočaste vjernici iz cijeloga otoka Krka, Raba, iz Senja i s Velebita i pod Velebitom preko i uz more. Davno se hodočastilo pješke s krunicom u rukama, a kada stare otočane upitate za ovo svetište, na njihovu se licu odmah pojavi osmjeh te cijelo more čudesnih priča i legendi koje sve završavaju jednako: Naša Gospa je uvijek bila uz nas!

I danas se na Veliku Gospu ondje okupljaju na stotine vjernika, kako hrvatskih tako i stranih, a danas na HRT-u, oko 17 sati, pogledajte i dokumentarni film o jednom od najstarijih svetišta u Hrvata te o Majci Božjoj Goričkoj.

Autor: Z. K.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI