(FOTO) Vatikanske jasle užasnule brojne katolike: Facebook ih nazvao ‘seksualno provokativnima’!

Autor: Vjera

Brojni katolici šokirani su ovim jaslicama te iskazuju svoje zgražanje diljem svijeta...

Vatikan je 8. prosinca predstavio jaslice na Trgu sv. Petra. Sastoje se od 20 likova veličine čovjeka i ne usredotočuju se na Isusa, već na sedam tjelesnih činova milosrđa.

Jedan kip pokazuje potpuno golog mišičavog muškarca, što je užasnulo brojne katolike.

Internetska stranica veritas-vincit-international.org pokušala je iskoristiti fotografiju golog čovjeka za oglas na Facebooku. Oglas je potom odbijen. Razlog koji je naveden glasio je: “Vaš oglas ne smije uključivati seksualno sugestivne ili provokativne slike.”

Vatikanski novinar Edward Pentin prvi je objavio fotografiju na Twitteru 12. prosinca i od tada ove jasle izazivaju šok i nevjericu, zgražanje među brojnim katolicima. Neki komentiraju da su jaslice odvratne, drugi govore da je fotografija golog muškarca puno previše, čak i za plakat lokalne teretane. Neki golog čovjeka nazivaju Adonisom, a neki su izrazili sumnje i uvjerenje da je ovakve jasle mogla proturiti samo gay mafija u Vatikanu.

Ima i onih koji prepoznaju ljepotu napuljske umjetnosti pa komentiraju da je ovakav izraz djela milosti lijepa umjetnost.

No, umjetnik Antonio Cantone priznaje kako je ovim jaslicama htio izazvati provokaciju, što mu je očito pošlo za rukom.

‘Jaslice nisu slučajno nastale, posebno su napravljene tako da nikoga ne ostave ravnodušnima, to je provokacija’, rekao je umjetnik.




U svom obrazloženju 7. prosinca na otvorenju jaslica papa Franjo rekao je sljedeće: Ovogodišnje jaslice napravljene su u stilu napuljske umjetnosti i inspirirane su djelima milosrđa. One nas podsjećaju na Isusove riječi: Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. (Mt 7, 12) Krevetić je sugestivno mjesto u kojem promatramo Isusa koji, uzimajući na sebe bijedu čovjeka, poziva nas da učinimo isto, kroz djela milosrđa. – kazao je sveti Otac.

No, katolici diljem svijeta protestiraju protiv ovakvih jaslica ukazujući na sablazan. ‘Gdje je Isus, spasitelj svijeta?’ pitaju se.

Naime, djetešce Isus u Vatikanu trebalo bi biti postavljeno na sam Božić, a do tada će brojni posjetioci Trga svetog Petra uživati u djelima milosrđa seksualno pretjeranima, čak i za Facebook.




 

 

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.