‘LUDOST’ SVETACA’: ČOVJEK KOJI JE ZA VJERU VIŠE OD 30 GODINA ŽIVIO NA VRHU STUPA!

Autor: Z. K. /Povijest.hr

Na stup se popeo sa šest godina a sve zbog pokore, posta i vjere u Krista!

Sveti Šimun Stilit mlađi rođen je 521. godine u Antiohiji na Orontesu. On je svetac poznat po izrazito asketskom načinu života. Naime,  dobi od  samo šest godina popeo se na prvi stup kao stilita. S dvadeset godina nastanio se na stupu visine 10 metara. U toj dobi je pomazan za đakona. Kad su ga mnogobrojni posjetitelji počeli opterećivati, povukao se na stjenoviti vrh jedne gore koja je kasnije prozvana “gorom čuda” jer je svojim zagovorom Sveti Šimun izmolio čudesa. Na stjeni je ostao stajati deset godina. Onda se ponovno popeo na stup. U međuvremenu je primljen u  svećenički red, pa je mnoge učenike zaposlio u zbrinjavanju mnogobrojinih hodočasnika. Od ušteđenog novca je dao izgraditi crkvu i samostan oko stupa.

Stup na kojem je sv. Šimun Stilit godinama živio, a zatim i umro, nalazi se na području današnje Sirije, između Alepa i Antiohije. Danas su ondje ostatci crkve posvećene sv. Šimunu Stilitu, a može se vidjeti i stup o kojem se radilo. Budući da su hodočasnici tijekom stoljeća izgleda uzimali njegove djeliće, danas je od stupa ostao samo oko dva metra visok komad kamena na postolju. Navodno je stup u doba smrti sv. Šimuna bio visok čak petnaestak metara. Danas je ta lokacija u Siriji pod zaštitom UNESCO-a kao dio Svjetske baštine i na popisu je ugroženih mjesta.
Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, sv. Šimun Stilit bio je osoba koja je najduže boravila na vrhu stupu.

Napomenimo da sv. Šimun, premda je živio na stupu, nije bio izoliran od ljudi. Naime, primao ih je k sebi kad su trebali pomoć (penjali bi se navodno po ljestvama), a i obraćao im se s vrha stupa. Unatoč svom strogom isposništvu, on navodno u svojim porukama nije bio strog, nego je propovijedao umjerenost i suosjećanje, te zdrav razum bez fanatičnosti.

 

Autor: Z. K. /Povijest.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.