skac.hr
skac.hr

BRAVO ZA CRKVU U HRVATA: Mladi katolici usred ljeta uređuju Goli otok!

Autor: Z. K.

Cilj je očistiti što veću površinu otoka te podmorja uz obalu otoka od starog željeza i ostalog smeća!

Desetljećima je bio zabranjena tema, a tek se otkrivaju sve njegove tajne. U sebi nosi jednu od najgorih ljudskih sudbina: mjesto mučenja nekoliko desetaka tisuća zarobljenika totalitarnog režima, od kojih su mnogi umrli još na otoku ili ubrzo zbog posljedica logorskog načina života.
Zbog širine uvida i potreba, kako pojedinca, tako i samog otoka, udruge Ktoličke crkve za mlade MAGIS I SKAC Palam organizirali su ljetne kampove za mlade između ostalog i onaj na Golom otoku.

Cilj je, kako piše na stranicama SKAC-a očistiti što veću površinu otoka te podmorja uz obalu otoka od starog željeza i ostalog smeća. Kako je otok dugo bio napušten, u nekontroliranim uvjetima i neadekvatnom brigom za okoliš, nameće se potreba za podizanjem razine čistoće i očuvanja prirodnih ljepota a zatim i razvojem trenutno loše infrastrukture.

Riječ je naravno i o duhovnom kampu na kojemu mladi katolici Hrvatske uz molitvu i tišinu čine ono što Vlasti godinama nisu. Također slijedi i tjedan edukacijskog karaktera s naglaskom na povijest, gdje će se kroz edukaciju o totalitarnim režimima na primjeru Golog otoka, polaznicima pružiti detaljniji uvid u povijesna zbivanja na otoku i u RH. Svjesni da su informacije o logoru još uvijek nepotpune i teško dostupne, zajedno s povjesničarima te političkim analitičarima ulaziti će  dublje u priču povijesnog i političkog značaja samog otoka. Duhovne vježbe u tišini Golootočkog kamena predvodit će svećenik  – isusovac! Što drugo reči na ovu inicijativu mladih nego bravo, bravo za Crkvu koja brine kad svi drugi nijemo šute puštajući da povijest hrvatskih mučenika propada – u morske dubine!

 

Autor: Z. K.

ZADNJE VIJESTI