BITI KRŠĆANIN ZNAČI SVJEDOČITI ISUSA: To ne znači da trebamo biti sveti, već znači priznati da je Gospodin-Spasitelj!

Autor: Vjera

Svjedoče li svi Isusa, ili su 'takozvani' kršćani, ili sljedbenici neke filozofije?, upitao je papa Franjo kršćane diljem svijeta te im pojasnio što doista znači nazivati se kršćaninom

U propovijedi na svetoj misi u župi Sveta Maria Setteville- u Guidoniji, Sveti je Otac, komentirajući misno evanđelje, koje govori o Ivanovu svjedočenju Isusa, rekao kako su neki Ivanovi učenici, čuvši Krstiteljevo svjedočanstvo, pošli za Isusom i svoje zadovoljstvo izrazili riječima : Našli smo Mesiju ( Iv 1,41). Oni su se susreli s Isusom jer su čuli i povjerovali Ivanovu svjedočanstvu – istaknuo je Papa dodavši:

Tako se zbiva i u našem životu. Ima mnogo kršćana, svećenika i biskupa koji ispovijedaju vjeru u Isusa. Svjedoče li svi Isusa, ili su ‘takozvani’ kršćani, ili sljedbenici neke filozofije? Kršćanin sam, pokoravam se zapovijedima, trebam učiniti ovo i ono, poput navijača neke nogometne momčadi. Kršćanski se život ne sastoji u poštovanju nekih običaja; biti kršćanin u prvom redu znači svjedočiti Isusa, što su činili apostoli, stoga se evanđelje proširilo po cijelom svijetu – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći pak o svjedočenju apostola, Papa je rekao da su svi bili grješnici; zanijekali su i izdali svojega Učitelja. Bili su dakle grješnici, a ipak su bili Isusovi svjedoci. Svjedočanstvo i mučeništvo je ista stvar. Neki Isusa svjedoče u svakodnevnom životu, a neki ga svjedoče žrtvovanjem vlastitoga života. Svi su apostoli, kao i mi, griješili. Petar, prvi Papa, zanijekao je Isusa. Nakon čudesnoga ulova ribe, Isusu je Petar rekao: „Udalji se od mene, Gospodine, jer sam grješnik“. Biti svjedoci ne znači biti sveti, već znači priznati da je Gospodin-Spasitelj – objasnio je papa Franjo.

Želio bih vam ostaviti jednu poruku, nastavio je Sveti Otac. Svi smo shvatili to sto sam govorio o svjedocima i grješnicima. Čitajući evanđelje, kod apostola ne zamjećujem međusobno ogovaranje. Neki su bili skloni nasilju, neki izdaji, neki plašljivci, ali nisu bili brbljavci. Jedan drugoga nisu ogovarali. Svi smo grješnici, ali ako u nekoj zajednici ima ogovaranja i brbljavaca, onda ona nije kadra svjedočiti Isusa – ustvrdio je Papa dodajući:

Ako zajednica želi biti savršena, onda mora otkloniti ogovaranje. Ako imaš nešto protiv nekoga, reci mu to u lice, ili reci župniku, jer se, prema evanđelju, Isusovi svjedoci, svi redom grješnici, nisu međusobno ogovarali. Ako u jednoj župi nema ogovaranja, onda je savršena; u njoj su grješnici svjedoci. Tako su svjedočili prvi kršćani: Uzajamno su se voljeli. Počnite s uzajamnom ljubavlju. Neka vam Gospodin udijeli milost da jedni druge ne ogovarate– zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.