Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Biskup Šaško: ‘Majka Terezija bila je neznatna službenica, zadivljena samo Bogom’

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bilo je dvadesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije, a slavlju su prisustvovale Misionarke ljubavi iz zagrebačke Jukićeve ulice, zajedno sa štićenicima, volonterima i prijateljima.

Euharistijskim slavljem koje je u zagrebačkoj katedrali 5. rujna 2016. godine predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, proslavljen je blagdan posljednje u nizu proglašenih svetaca Katoličke Crkve – Majke Terezije iz Kalkute. To je ujedno bilo i slavlje zahvale za dar njezine kanonizacije, koja se protekle nedjelje upriličila na Trgu svetog Petra u Rimu pred više stotina tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta.

Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Šaško je kazao kako danas molimo zagovor svete Terezije koju s pravom smijemo zvati i svetom Terezijom iz Zagreba, jer je toliko duboko povezana s Crkvom u našoj nadbiskupiji i sa Zagrebom, s hrvatskim svećenicima i redovnicima, da je naša radost iskrena i lako razumljiva.

U svojoj je homiliji biskup Šaško istaknuo da gledajući lik svete Terezije vidimo hodajuće Evanđelje koje nas tješi, raduje, ali i propituje kako mi živimo svoju vjeru; koje su nam središnje vrijednosti, kako se zauzimamo za svoje bližnje, gdje se očituje naša ljubav. Osjećamo da je to jednostavna svetost koja privlači i kojoj se mnogi dive; svetost razvučena od najzabitijih kutaka bijede i oduzetoga dostojanstva u kojima se nastanio Isus, do najsjajnijih pozornica i najrazgranatijih medijskih mreža, na kojima najčešće vlada životni privid – rekao je biskup, dodavši kako nas Majka Terezija uči o ljubavi koja počinje kraj nas, u obitelji, među onima s kojima živimo.

Zato mi se čini, nastavio je, da je ona svetica koja dokida obeshrabrenost da se ništa ne može mijenjati niti učiniti, uvijek sa sviješću da je svako dobro djelo u konačnici Božje.

Podsjetio je na 1979. godinu, kada je Majka Terezija saznala za dodjelu Nobelove nagrade i pritom ostala neznatna službenica u Božjim rukama. I tada je u rukama imala krunicu, duboko vezana uz pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, čiji ju je lik pratio od ranoga djetinjstva. Zanimljivo je da pred tom ženom, svijet koji je redovito agresivan prema pobožnosti, gubi snagu i aroganciju, jer su plodovi te pobožnosti neosporni. (…) Sveta Terezija je bila dovoljno malena da svakoga poštuje i dovoljno velika da uvijek računa s Bogom. Bila je neznatna službenica, zadivljena samo Bogom – naglasio je biskup Šaško.

Majka Terezija, napomenuo je biskup, nije dopustila da mediji od nje naprave privremeni cilj, niti da po njoj mediji postanu svrhom, nego da budu ono što jesu – sredstva i posredništvo. U našemu se vremenu u medijima očito događaju pomaci u drugome smjeru. Naime, ako nema istinskoga sadržaja, osim površnih dojmova, sve će biti podvrgnuto stvaranju i promicanju privida te širenju površnosti. Mediji su zauzeli taj prostor našega života, ne zato što bi imali u sebi takvu snagu, nego zato jer smo im mi to dopustili svojim odbijanjem pogleda koji želi vidjeti obzore onkraj prolaznoga – kazao je.

Na kraju svoje homilije, biskup je izrazio zahvalnost što je njezina prisutnost dobila odjek u našoj nadbiskupiji. Zahvalni smo što su sestre bile i ostale u Zagrebu i što smo imali mogućnosti da, nakon pada komunizma, uredimo primjereniji prostor za brigu o siromašnima u Jukićevoj ulici. Ali se ne smije zaboraviti da komunistički sustav nije htio dopustiti niti nesebičnomu daru života sestara misionarki ljubavi da se brinu za najpotrebnije. zato je važno da kao Crkva ne zaboravimo da je materinji jezik Crkve Caritas, Kristova ljubav, koja se uči ponavljajući, te da hrvatska država i društvo nema opstanka, ako trajno ne njeguje taj jezik – zaključio je biskup Šaško.

Prije završnog blagoslova, riječi zahvale biskupu izrekla je predstojnica sestara Misionarki ljubavi s. Marija Kolbe. Kazala je kako svetost Majke Terezije danas stoji pred svima, pojedinicma i zajednicama, kao trajan uzor i nadahnuće za život svetosti. Molite za nas da Božje djelo koje je po svetoj Majci Tereziji posijano u svijetu, da to sjeme, djelo ljubavi, karizma i apostolat raste i donosi mnogo lijepih plodova – zaključila je s. Kolbe.

Nakon blagoslova vjernici su iskazali čašćenje relikvije krvi svete Majke Terezije.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bilo je dvadesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije, a slavlju su prisustvovale Misionarke ljubavi iz zagrebačke Jukićeve ulice, zajedno sa štićenicima, volonterima i prijateljima.

Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.