Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Biskup Gorski blagoslovio gradilište jedinstvene crkve sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu (FOTO)

Autor: Zvonko Franc/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

„Svjedoci smo kako su se danas u blagoslovu ovog gradilišta, znakovito, na jedinstven način posložile neke činjenice koje se, koliko je poznato, dosada nisu na ovakav način posložile u jednom činu, a teško je da će se ikada više posložiti“, rekao je na početku svoje homilije pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u subotu 22. listopada 2016. godine prilikom blagoslova gradilišta nove crkve u naselju Poznanovec u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Maču.

Niz znakovitosti koje prate izgradnju crkve

I doista, niz je znakovitosti koje prate gradnju i koje su se iskazale na sam dan blagoslova gradilišta i kamena temeljca te polaganja povelje u temelje buduće crkve. Biskup Gorski ih je naveo:

„Blagoslivljamo gradilište i temeljni kamen ove crkve koja će biti posvećena sv. Ivanu Pavlu II. na dan kada slavimo njegov spomendan. Činjenica je kako je baš on prije 18 godina, dakle 1998. godine, taj kamen blagoslovio u Mariji Bistrici kada je Alojzija Stepinca proglasio blaženim. Ovdje je prisutan i moćnik sv. Ivana Pavla II. koji čuva njegovu krv, tako da možemo reći da je i on ovdje nazočan.

Blagoslivljamo gradilište crkve u Godini milosrđa. U zid crkve bit će ugrađena cigla iz svetih vrata rimske bazilike sv. Petra i Pavla. Naime, ta vrata u bazilici su inače zazidana, a zid na vratima se ruši, odnosno vrata se otvaraju samo kada papa proglasi jubilejsku godinu. Jedna od tih cigla, biti će uz temeljni kamen ugrađena na vidljivo mjesto u zid buduće crkve.

Sv. Ivan Pavao II. došao je na Petrovu stolicu u Rimu iz tada komunističke Poljske. Svojim djelovanjem bez sumnje je doprinio rušenju te bezbožne ideologije. Znakovito je da se crkva njemu posvećena, gradi u Poznanovcu, mjestu u prošlosti poznatom po toj ideologiji.

Idejno rješenje crkve izradio je tada bogoslov dipl. arhitekt, a danas đakon vlč. Željko Nestić koji je također nazočan blagoslovu.

Doista previše je znakovito da bi bilo slučajno. Upravo ovdje smo svjedoci kako Bog ulazi u povijest, dolazi tamo gdje nije očekivan i na način kojemu se nitko ne nada. Vjerujemo da zagovor sv. Ivana Pavla II. već sada, prije nego li je crkva sagrađena, donosi plodove vjere i obraćenja u ovom naselju. Zato slobodno možemo ustvrditi – Božje je to djelo!“




Nema povoljnih vremena za gradnju crkve. Crkva se gradi iz vjere vjernika!

Progovorio je biskup Gorski i o pitanju opravdanosti gradnje crkve u vrijeme teških ekonomskih vremena istaknuvši da ako pogledamo povijest, za gradnju crkve uvijek su bila teška vremena.

„Naime, nikada nije bilo toliko sredstava da bi se gradilo iz nekog viška. Uvijek, i u najbolje vrijeme, izgradnja crkve je materijalna žrtva, uvijek usko povezana s vjerom vjernika koji žele i imaju pravo na doličan prostor za bogoslužje. Možemo reći, za gradnju crkve svako je vrijeme jednako pogodno kao i nepogodno i ne ovisi o količini novca, nego o snazi vjere žive Crkve, zajednice vjernika koja se okuplja oko Kristova oltara. Iz žive Crkve nastaje crkva građevina.“




A živa Crkva su vjernici Kristovi, kršteni, koje sv. Pavao poziva da se ugrađuju kao živo kamenje u živi Božji hram, u Crkvu. Stoga, izgradnja crkve poziva na izgradnju žive vjerničke Crkve u čemu svatko od nas ima svoje nezamjenjivo mjesto i ulogu.

Riječima sv. Pavla, svaki je Kristov vjernik i sam hram Božji i ako živi prema načelima evanđelja postaje živo prebivalište Božje na zemlji. Iz toga izrasta crkva građevina kako bi nakon izgradnje i blagoslova postala dom vjernika i prebivalište Božje u kojem će se vjernici hraniti sa dva stola Božje Milosti – stola Božje Riječi i euharistijskog stola.

„Neka i ova crkva koja se gradi na spomen sv. Ivana Pavla II., pape, a u čast Trojedinoga Boga, postane izvorom blagoslova kako za one koji će u nju dolaziti tako i za naselje u kojem će biti izgrađena“, zaključio je homiliju biskup Gorski.

Nakon molitve vjernika, dekan Zlatarsko-belečkog dekanata, kojem pripada župa Mače, mihovljanski župnik prečasni Stjepan Prugovečki, pročitao je povelju o gradnji crkve koju je zatim biskup Gorski položio u temelje crkve.

Prije završnog blagoslova, biskup Gorski blagoslovio je gradilište, a župnik župe Mače, vlč. Stjepan Halužan izrekao je riječi zahvale svima koji su pomogli i pomažu izgradnju nove crkve u Poznanovcu na čelu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti uz posebnu zahvalu dosadašnjem rektoru Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatku Korenu.

Kako je rekao, nova crkva u mnogome će doprinijeti boljem pastoralnom radu, jer naselje Poznanovec nastanjuje polovica vjernika župe Mače, a koji su podosta udaljeni od župne crkve. Kada crkva bude izgrađena, vjernici iz Poznanovca više neće morati nedjeljno euharistijsko slavlje slaviti u lokalnom vatrogasnom domu, nego u svojoj crkvi.

Znakovitost koja prati izgradnju ove crkve mogla se vidjeti i u velikom odazivu vjernika i angažmanu koji su uložili u svečanost blagoslova od limene glazbe DVD-a Mače, koji su sviranjem pratili bogoslužje, župnog zbora, ministranata, branitelja, članova udruga, djece i mladih, ali i velikog broja predstavnika različitog političkog i javnog života.

Tako su uz župana Krapinsko-zagorske županije gospodina Željka Kolara, blagoslovu prisustvovali i predsjednica županijske Skupštine gospođa Vlasta Hubicki, načelnik Općine Bedekovčina, kojoj pripada naselje Poznanovec, gospodin Darko Ban, načelnik Općine Mače gospodin Stjepan Sokolić, načelnik Općine Zlatar Bistrica gospodin Žarko Miholić, zamjenica gradonačelnika Zlatara gospođa Jasenka Auguštan-Pentek, saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABH) gospodin Franjo Habulin, izaslanik načelnika Općine Marije Bistrice gospodina Josipa Miličkog te mnogi drugi.

Uz biskupa Gorskog, dekana Zlatarsko-belečkog dekanata preč Stjepana Prugovečkog, župnika župe Mače vlč. Stjepana Halužana, dosadašnjeg rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatka Korena, suslavili su župnik župe Oroslavje preč. Dragutin Bosnar, upravitelj župe Domaslovec vlč. Branimir Budinski, supsidijar u Župi Marija Bistrica preč. Antun Motočić, preč. Josip Komorčec – Pepek i đakon vlč. Željko Nestić.

Jedva čekamo misu u svojoj novoj crkvi!

Pitali smo neke od prisutnih vjernika što za njih znači izgradnja nove, njihove crkve u Poznanovcu. Odgovori su bili identični, da im znači jako puno i da joj se jako raduju te jedva čekaju njezinu izgradnju, posvećenje i misna slavlja kao i druga bogoslužja.

Zanimljivo svjedočanstvo iznio nam je jedan od prisutnih vjernika ispričavši nam da se ovoj crkvi osobito veseli i da za njega ima izuzetan, životni značaj, jer je u neposrednoj blizini njezina gradilišta, kad je tek bilo kupljeno zemljište i postavljen križ, doživio tešku prometnu nesreću u kojoj je, vjeruje, Bog intervenirao spasivši njega i njegovu obitelj od teških povreda, ako ne i od smrti. „Siguran sam da nas je Bog sačuvao, a da je i sv. Ivan Pavao II. imao udjela u tome da u tako teškoj prometnoj nesreći svi ostanemo potpuno neozlijeđeni, kako ja, tako i supruga u visokom stupnju trudnoće kao i jednoipogodišnji sin koji je s nama bio u autu“, posvjedočio nam je.

Za kraj ovog izvješća spominjemo još jednu znakovitost. Naime, u izgradnju crkve dosad su se svojim materijalnim darovima uključili mnogobrojni darovatelji iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva, stoga pozivamo i Vas koji čitate ovaj tekst da se svojim molitvama uključite u zajedničku molitvu za što skoriju izgradnju crkve sv. Ivana Pavla II. pape u Poznanovcu, a oni koji žele, mogu i materijalno pomoći svojim darom.

Svoj dar možete uplatiti na račun župe Mače: IBAN HR7223600001501824854; SWIFT ZABA HR 2X; OIB Župe: 20665297455; matični broj: 01345516-000.

Kao što je u svojoj pozdravnoj riječi na početku blagoslova rekao biskup Gorski „ovo započeto djelo potiče nas na zahvalnost, poziva nas da svoj pogled imamo uprt u Gospodina i da ga molimo za njegovu prisutnost, jer Božji smo pomagači kad god svojim djelima služimo bližnjima, a osobito zajednici“.

Autor:Zvonko Franc/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.