UPOZORITE IH: OVI ‘KATOLICI’ IZOPĆENI SU IZ CRKVE, A DA TO NE ZNAJU! Provjeri jesi li i ti među njima!

Autor: Vjera

Vaša je dužnost da ih upozorite i poučite.

Hrvati su narod izopćenika. 60 posto Hrvata je izopćeno iz KC, a da to ne znaju. Abortus, okultizam, reiki…, a uskoro još mnogo više. – objava je teologa i poznatog katoličkog publiciste i karizmatika, Dražena Bušića koja je posljednjih dana na društvenim mrežama izazvala podosta reakcija.

Mnogi su se pobunili protiv ove objave ističući da Isus oprašta, a ne izopćava.

I to je naravno točno, Isus je milosrdan i o tome nam rasprave, no jednako je točno da Isus ne može oprostiti ako se ti, čovječe, ne želiš obratiti. Koliko je milosrdan toliko ljudi moraju shvatiti da Isus nije nasilan i da ništa ne može činiti protiv naše volje.

A mi u Hrvatskoj uistinu imamo veliki broj ‘katolika’ koji nisu svjesni koliko su izopćeni iz Katoličke Crkve i to svojom voljom, a ne Isusovom osudom.

Zbog toga, donosimo teološko pojašnjenje ove objave koje je za naš portal napisao teolog Dražen Bušić još prije nekoliko godina:

– Izopćenje, latinski excommunicatio, prije svega znači gubitak prava na primanje pričesti, latinski se pričest kaže: communio. Ta riječ znači i zajedništvo pa izopćen znači biti izvan zajedništva s Crkvom.

Zakonikom kanonskog prava regulirana su djela kojima se upada u izopćenje unaprijed izrečeno, što znači da samim izvršenim činom osoba upada u tu kaznu. Jedan od najčešćih takvih djela je abortus – namjerni pobačaj. Kanon 1398 kaže: ‘Tko sudjeluje u vršenju pobačaja, upada, ako dođe do učinka, u izopćenje unaprijed izrečeno.’




Nadalje, ista kazna se odnosi na otpadnike, krivovjernike i raskolnike. O tome govori Kanon 1364 a zahvaća od onih koji formalno više nisu katolici – otpadnici, do onih koji su još uvijek voljni nazivati se katolicima ali ‘tjeraju po svom’ – raskolnici te brojnih krivovjernika koji su katoličko vjerovanje djelomično ili u potpunosti zamijenili s nekim drugim učenjima, npr. protestantskom teologijom, gnozom, ezoterijom, istočnjačkim duhovnostima: TM, reiki, bioenergija…

Mnogo rjeđe djelo ali na isti način definirano je svetogrđe protiv najveće katoličke svetinje – Tijela Kristovoga. ‘Tko baci posvećene čestice ili ih u svetogrdnu svrhu uzme ili drži…’, za takve također vrijedi izopćenje unaprijed izrečeno, stoji u Kanonu 1367. Isto vrijedi i za napad na rimskog prvosvećenika – Kanon 1370 te još neka djela koja se tiču posvećenih osoba. Za ova djela ne može svaki svećenik dati valjano odrješenje dok se vjernik nalazi pod  kaznom izopćenja. Kaznu treba najprije otpustiti.

Kazna je po zakonu pridržana mjesnom ordinariju – biskupu, odnosno nadbiskupu. Ali sam biskup može podijeliti ovlast otpuštanja te kazne mnogim svećenicima, uglavnom su to  kanonici, prebendari, dekani, ispovjednici u svetištima i katedralama te upravitelji župa. Ovu ovlast redovito imaju svi svećenici u adventsko i božićno te korizmeno i vazmeno vrijeme te u svakoj župi kad se ondje održavaju pučke misije, proštenja, klanjanja, duhovne obnove i druga okupljanja kad je prisutan veliki broj vjernika.




Još jednom pogledajte i zapitajte se jeste li u zajedništvu s Crkvom ili ne, možete li pristupiti pričesti ili ne, treba li vam možda otpuštenje kazne izopćenja i nakon toga valjana ispovijed? Možda se sve ovo ne odnosi na vas ali poznajete osobe na koje se odnosi. Vaša je dužnost da ih upozorite i poučite.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.