Trebaju li kršćani mrziti Islam i muslimane?

Autor: D.B.

Iako nije zdravo, lako je početi nekoga mrziti, naročito one koji su drugačiji. Ljudska povijest prepuna je ratova koji su se vodili jer je netko nekoga mrzio. I tako u krug.

No što s onima koji u svom vjerskom programu imaju mržnju jer njihov bog ne voli sve ljude?

Evo kako je to objašnjeno u Obrani vjere:

‘Nikada nije dobro poistovjećivati vjeru ili ideologiju sa onima koji su, na jedan ili drugi način pripadnici toga dvoga. Po toj logici svi nacisti su bili zli, a svi kršćani sveti za što znamo da nije tako. Sjetimo se samo nacista Oscara Shindlera koji je izložio svoj život da bi spasio 1200 ljudi iz koncentracijskih logora, a opet sa druge strane imamo papu Aleksandra VI kojeg povijest opravdano pamti kao možda najgoreg papu u ovih 2000 godina. Dakle, nije mudro izjednačavati ideologiju sa osobom. U ovom slučaju, nije mudro izjednačavati Islam i muslimana.

Islam treba mrziti. Podloga za jedan takav radikalan stav se nalazi u Bibliji. Pavao u svojoj poslanici Galaćanima piše: “Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.” (Gal 1, 8-9). Islam itekako govori neko drugo evanđelje. Dok je u središtu “našega” Evanđelja Isus koji je Bog, mesija, spasitelj čovječanstva od grijeha, treća Božanska osoba u islamu toga nema. On nudi drugo “evanđelje” u kojem Isus nije ništa od toga navedenoga niti je umro na križu. I još nešto. Nešto što kaže sveti Ivan: “Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist?” (1 Iv 2,22). Iako, islam govori o Isusu kao Kristu, ali to nije ni približno Petrovom priznanju: “Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga”. Prihvaća li islam Isusa kao Krista, Sina Boga živoga? Ni najmanje. Štoviše, uvredljivo je razmišljati o Isusu na takav način. Dakle, iz svega ovoga vidimo da islam daje neko drugo evanđelje i da o Isusu Kristu govori laži. A znamo da je Đavao otac laži (usp. Iv 8,44). I ako je Đavao otac laži, a u islamu se laže o Isusu i ako mrzimo Đavla moramo mrziti i Islam.

Sa druge strane, muslimane treba voljeti. A treba ih voljeti zato jer ih Isus voli. A Njega treba naslijedovati. Za razliku od Alaha koji ne voli sve ljude, štoviše naređuje progon i ubijanje onih koji nisu muslimani, naš Bog je onaj koji voli svakog čovjeka kao što čitamo u Svetome Pismu: “Jer ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Jer da si štogod mrzio, ne bi ga ni stvorio” (Mudr 11,22). Njegova ljubav za sve ljude ide toliko da je spreman i samoga sebe žrtvovati samo da bi mi živjeli. U svojoj odluci da će podnijeti muku i smrt za sve nas nije procijenjivao tko je koje vjere i na osnovu toga odlučio kome će iskazati pažnju a kome ne. I sam kaže: “Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju” (Iv 10,10). Došao je da život u izobilju imaju svi, bili oni kršćani, muslimani ili neke druge vjere. Stoga, kada kaže da ljubimo svoje bližnje kao sami sebe (usp. Jak 2,8) daje nam jasnu zadaću koga trebamo voljeti. Kao što vidimo u prispodobi o milosrdnom Samarijancu (usp. Lk 10, 30-37) naš bližnji nije samo član naše obitelji, zajednice ili vjere nego svaki čovjek. Zato i mi, prihvatimo muslimane kao našu braću i sestre. Volimo ih onom Kristovom ljubavlju kakvom nas On uči ljubiti.’

Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.