Screenshot

Sveti otac: ‘Na misi se ponavlja kalvarija, nije to neka zabava!’

Autor: IKA

"Misa nije samo neko sjećanje, ne, to je nešto više: to je uprisutnjivanje onoga što se dogodilo prije dvadeset stoljeća", podsjetio je papa Franjo

Nastavljajući niz razmišljanja o misi papa je Franjo na današnjoj općoj audijenciji rekao: “Na misi se ponavlja kalvarija, nije to neka zabava”.

Svako slavlje euharistije je zraka onog sunca bez zalaska koje jest uskrsli Isus. Sudjelovati na misi, osobito nedjeljom, znači ući u pobjedu Uskrslog, biti obasjani njegovom svjetlošću, osjetiti kako nam se grudima razlijeva njegova toplina, objasnio je Papa.

Mi smo na misi s Isusom, umrlim i uskrslim i on nas vodi prema vječnom životu. Na misi se sjedinjujemo s Njim. Štoviše, Krist živi u nama i mi živimo u njemu. Njegova nas krv, naime, oslobađa od smrti i straha od smrti. Oslobađa nas ne samo od vlasti tjelesne smrti, nego od duhovne smrti koja je zlo, grijeh, koja nas snađe svaki put kad postanemo žrtve vlastitoga ili tuđega grijeha. Krist nam, naprotiv, vraća život; Krist je punina života, a kad se suočio sa smrću uništio ju je jednom zasvagda, rekao je Sveti Otac.

Slaviti misu, nastavio je Papa, znači ući u Isusovu muku, smrt, uskrsnuće, uzašašće. Kad idemo na misu to je isto kao da idemo na kalvariju, rekao je Papa te potaknuo vjernike na razmišljanje: „ako za vrijeme mise idemo na kalvariju i znamo da ćemo tamo susresti Isusa, hoćemo li si dopustiti da brbljamo, da fotografiramo, da radimo malu zabavu? Ne! Jer je to Isus! Sigurno ćemo biti u tišini, plakati i ujedno biti radosni što smo spašeni. Kad uđemo u crkvu da slavimo misu, mislimo na to: dolazim na kalvariju, gdje Isus daje svoj život za mene. I tako nestaje zabave, nestaju brbljanja, komentari i te stvari koje nas udaljuju od te tako lijepe stvari kao što je misa, Isusova pobjeda. Na misi se ponavlja kalvarija, to nije neka zabava”, istaknuo je Papa.

Autor:IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.