Sveci o Antikristu: Rođen u blizini Babilona, otac svih pokvarenjaka gospodarit će svijetom!

Autor: Z. K.

'On će vladati od oceana do oceana. On će biti nezakonito dijete pod potpunom vlasti sotone.'

Nalazimo se u dobu velikih ratova, velike gladi, velike izopačenosti prema čovjeku. U dobu podjela, i dobu koje se na mnogo načina može pripisati najavljenim posljednjim vremenima za čovječanstvo. Vremenima koje će posjetiti Antikrist, posljednje iskušenje za čovjeka. Tko je Antikrist o kojemu se toliko često govori u posljednje vrijeme?

U Prvoj poslanici Apostola Ivana čitamo: “Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina.” (2,22). A o njemu su progovorili i neki sveci:

Sveti Ivan Damašćanski navodi da će “Antikristova majka tvrditi da ga je rodila i sačuvala djevičanstvo. On će vladati od oceana do oceana. On će biti nezakonito dijete pod potpunom vlasti sotone. Bog znajući unaprijed njegovu užasnu izopačenost, dopustit će đavlu da ga potpuno i trajno zaposjedne od samog njegovog grešnog začeća.”

Sveti Jeronim napisao je “da će Antikrist biti rođen u blizini Babilona. Dobit će podršku mnogih pomoću darova i novca. Predat će se đavlu i neće imati Anđela Čuvara ili savjesti.”

Sveti Toma Akvinski kaže ovako: “Antikrist je poglavar svih pokvarenjaka jer je u njemu pokvarenost najveća…Kako u Kristu počiva punina Božanstva, tako u Antikristu počiva punina pokvarenosti. Ne u smislu da će đavao uzeti njegovo tijelo, nego će đavo njega zaposjesti svojom pokvarenošću više nego druge.” Evo još jedne misli Svetog Tome: “Kao što se u Kristu ostvarila punina svetosti, tako će u Antikristu biti višestrukost svih grijeha, pa kao što je Krist bolji od svih Svetaca, tako će i Antikrist biti gori od svih zločinaca.”

Sveti Irinej govori o Antiristu kao posebnoj ljudskoj osobi koja je vrhunski buntovnik (protiv Boga) među ljudima kao što je sotona vrhunski buntovnik među palim anđelima. Dalje, Sveti Irinej navodi da će Antikrist doći u svoje vlastito ime i ostvariti gospodstvo nad svijetom pomoću zlih duhova i zlih ljudi.

Sveti Anzelmo u svojim govorima spominje da će Antikristova “inteligencija, rječitost nadmašiti sve do tada moglo ostvariti ili zamisliti; on će napamet citirati Sveto Pismo i posjedovati savršeno znanje svih umijeća.”




Sveti Augustin zastupao je mišljenje da će Antikrist biti pojedinačna osoba.

Papa Sveti Grgur Veliki bilježi da “će oni koji Antikristu odbiju poslušnost umrijeti u najužasnijim mukama” za vrijeme kojih će “njihovi mučitelji izvoditi čudesa pred njihovim očima.”




Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.