SUMNJA U KATOLIČKU CRKVU: Želi li Bog da promijenim Crkvu?

Autor: Vjera

Don Damire, je li je grijeh otići na slavljenje u drugu Crkvu, konkretno baptističku? Voljela bih vidjeti kako to izgleda, ali bojim se da ne dođe do toga da promijenim Crkvu. U zadnje vrijeme mi je nekako prestala biti smislena molitva svecima, krunica i ostale "katoličke" stvari. Jel moguće da Bog želi da promijenim Crkvu?

Bog nas u svojoj milosti uvijek vodi prema većem savršenstvu. U tom smislu objektivno je nelogično da te sam Gospodin odvede od punine istine koju je povjerio Katoličkoj Crkvi (2 Sol 2,15), od zajedništva s nasljednikom svetog Petra kojem su dani ključevi Kraljevstva nebeskog (Mt 16,18-19) i od sakramenata koji su potrebni za spasenje svima koji za njih znaju: «Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!” (Iv 6,53); “Primite Duha Svetoga: kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im” (Iv 20,23).

U protestantskim crkvenim zajednicama ne postoji nitko tko te može pričestiti Tijelom i Krvlju Kristovom i odriješiti te od grijeha, niti tko može svoje poslanje utemeljiti na apostolskoj predaji, što je oduvijek bilo mjerilo autentične crkvenosti (o čemu je još u davnom drugom stoljeću jasno pisao sv. Irenej Lionski).

U tom smislu protestantizam predstavlja veliko odstupanje od zajedničke kršćanske vjere Istoka i Zapada i odricanje od bitnih sredstava milosti. Dakako, oni koji su u 16. st. pokretali reformaciju, mogli su se smatrati na to primoranim određenim nedostacima tadašnje Crkve, a i zasigurno im nisu bila dostupna znanja o kršćanstvu prvih stoljeća kao što je to nama danas – s nekoliko klikova mišem i nešto znanja engleskoga brzo otkrijemo što je mučenička Crkva prvih stoljeća bila i tko je njezin današnji nasljednik. Također, sve navedeno ne znači da oni koji se danas, obično od malena, nađu u tim zajednicama i koji imaju određene prepreke za primanje katoličke vjere, ne mogu spasiti. Dapače, mnoga braća iz tih zajednica žive kršćanski život krajnje uzorno, a mnogo toga možemo od njih i naučiti. No, objektivno i u cjelini govoreći, ostaje ovo što sam napisao.

Dakle, sasvim sam siguran da Bog ne želi da promijeniš Crkvu. Ne zaboravi da je ona dio samog Vjerovanja: «Vjerujem… i u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu». Međutim, osim savršenosti Crkve kojoj pripadaš, postoje još dvije savršenosti na kojima Bog u tvom životu svakako želi poraditi.

Prva je tvoja osobna, unutarnja savršenost. Ona se na poseban način upravo stječe u razdobljima duhovne suhoće i prividne besmislenosti, kada izlazi na vidjelo vjerujemo li mi stvarno u Boga i ono što nam je on objavio ili u svoje osjećaje i sudove koji su uvijek ograničeni i pogrešivi kao i mi sami. Kako kaže i stara narodna: «Na muci se poznaju junaci». Ako nemaš pravo iskustvo kršćanske – katoličke objave i vjere, moli da ti sam Bog progovori istinu, ma kakva ona bila. Bez tog iskustva, bit ćeš nestalna u vjeri. Ukoliko si pak imala to iskustvo, podsjeti se na njega i izdrži razdoblje suhoće.

Drugo savršenstvo koje ti je vjerojatno potrebno jest savršenije služenje sredstvima spasenja koja imaš na raspolaganju. To možda za tebe znači naći duhovnika koji će pobliže pratiti tvoj osobni duhovni rast. Možda bi se mogla uključiti u neku od brojnih vjerničkih zajednica, možda karizmatsku koja jako drži do slavljenja. Možda bi trebala produbiti svoje znanje o ovim «katoličkim stvarima» koje spominješ pa će ti onda porasti i osjećaj smisla kada budeš molila krunicu i slično. Ignacijanske duhovne vježbe također su jedan od izazova koji ti je može biti na izgradnju.

U svakom slučaju, siguran sam da ćeš u Katoličkoj Crkvi pronaći to što tražiš, samo ako malo bolje potražiš.




Btb,
don Damir

Studentski pastoral




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.