SAMO ISUSU Svećenici upozoravaju, ne šaljite svoju djecu k’ vragu!

Autor: Z. K.

Ne činite to, jer riječi su te koje oblikuju nas kao i stvarnost!

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga’, tim riječima započinje Božja riječ koja nam odmah u startu daje do znanja koliko je riječ strahovito važna. ‘Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život’ govori nam dalje Bog opisujući snagu Riječi, koja može stvarati ali i razarati! Isus nas također upozorava ‘da pazimo na ono što nam izlazi iz usta’. ‘… Leglo gujinje! Kako možete govoriti dobro kad ste opaki? Ta, iz obilja srca usta govore! Dobar čovjek iz riznice dobre vadi dobro, a zao čovjek iz riznice zle vadi zlo. A kažem vam: za svaku bezrazložnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan Sudnji. Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi'(MT 12, 33-37) kaže Isus, čvrsto nas upozoravajući na težinu riječi koja nas oblikuje.

Nažalost, naš hrvatski narod iako od vijeka posvećen Bogu, često pada upravo na riječi, na psovkama i kletvama koje su duboko ukorijenjene u našu baštinu. Mnogi svećenici današnjice upozoravaju na česte bogopsovke, kletve i uzrečice koje naizgled bezazlene čine veliko zlo našim srcima, obiteljima a naposljetku i cijeloj Domovini.

‘Bio je to pravi dečko, sposoban, sportaš…međutim, njegovi su roditelji znali često reći ‘hajde k Vragu’, ne znajući da su svog sina tom kletvom poslali u ralje Đavla’, često prepričava stravičnu priču fra Ivo Pavić na svojim seminarima. ‘Vrag čeka, te ga je jednog dana i ‘zaskočio’, roditelji su našli svog sina obješenog u sobi!’, priča fra Ivo. ‘Došli su na duhovnu obnovu i tek su im se tad otvorile oči i tek tada, nakon što su zakopali sina, shvatili su što su mu uradili’. Doslovno su svog sina poslali đavlu. Iako to nisu htjeli, njihove riječi su se obistinile.

Međutim, ne upozorava samo fra Pavić na ovu zastrašujuću kletvu koja se tako udomaćila u hrvatskom narodu. Tu je i vlč. Zlatko Sudac koji je uzviknuo: ‘Ljudi, što vam je?! Šaljete svoju djecu ‘k Vragu’ pa znate li što radite svojoj djeci?! Jeste li svjesni što radite?!’

Mons. Milivoj Bolobanić, svećenik koji se u svom radu često suočavao s egzorcizmom također je posvjedočio da su u njegovoj praksi najteže posljedice bile onda kada su roditelji proklinjali svoju djecu, ili su pak djedovi i bake proklinjali svoju unučad. ‘Prokletstva su imala vrlo teške posljedice kada su se odnosila na životnu sreću i uspjeh u životu. Neke majke proklinju svoju djecu iz loše navike. Šalju svoju djecu k Vragu a da to ozbiljno ne misle. No, zao duh sluša; i čim mu netko odškrine vrata, on spremno ulazi. No poslije toga teško izlazi,’- upozorio je Bolobanić, a njihove riječi prenosi –rastimo u vjeri. 

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.